Fizična aktivnost zmanjšuje tveganje za hudo obliko Covid-19

Fizična aktivnost zmanjšuje tveganje za hudo obliko Covid-19
28.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Študija več kot 48.000 ljudi, ki so imeli koronavirus, je pokazala, da je manjko telesnih aktivnosti povezan s tveganjem za težji potek Covid 19.

150 minut vadbe tedensko zmanjša možnost, da boste med tistimi s težjim potekom Covid-19, pravi nova obsežna študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine.

Raziskovalci so preučevali stopnje hospitalizacije, sprejeme v enote za intenzivno nego in smrtnost bolnikov s Covidom 19, ki so bili neaktivni, so se ukvarjali s fizično aktivnostjo ali so dosledno dosegali smernice za telesno aktivnost. Tri kategorije so temeljile na stopnjah telesne aktivnosti, o katerih so poročali sami. Tisti, ki so telovadili 10 minut ali manj na teden, so bili označeni za stalno neaktivne; tisti, ki so vadili med 11-149 minut na teden, so bili označeni za nekoliko aktivne; in tisti, ki so telovadili več kot 150 minut na teden, so bili označeni kot stalno aktivni.

Raziskovalci so ugotovili, da so bolniki s Covidom, ki so bili konstantno neaktivni, imeli večjo možnost hospitalizacije, sprejem v enoto intenzivne nege ali celo za smrt kot pa tisti, ki so dosegali smernice aktivnosti ali bili konstantno aktivni.

Povzeto po: Being physically active reduces risk of severe Covid-19, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ