Garmin Fenix 2

Garmin Fenix 2
26.07.2014 AVTOR: Matej Zalar
Manj kot dve leti in nekaj programskih posodobitev je minilo, da je Garmin predstavil drugo generacijo ure za pustolovce in ultrašportnike.

Garmin Fenix 2
Velikost zaslona: 1,2˝ (3,1 cm)
Teža naprave: 91 g
Baterija: polnilna, 500 mAh Li-ion
Avtonomija baterije: 16–50 ur v načinu GPS, 5 tednov v načinu ure
Standard vodotesnosti: 5 atmosfer/50 m                                   
Spomin: 20 MB

Prodaja: Garmin d.o.o.
www.garmin.siCena: 406 EUR (samo ura) in 457 EUR (s HRM Run)

Naslednik je s kompatibilnostjo s senzorjem HRM Run pridobil funkcije tekaškega specialista Forerunner 620, dodali pa so mu tudi funkcije za plavalce. S tem je postal Fenix 2 najbolj vsestranska športna ura, konkurenca pa se bo morala krepko potruditi, da ga bo ujela vsaj po številu funkcij. Ob tem, da je športna ura in navigator, je lahko novi Fenix tudi upravljavec Garminovih akcijskih kamer Virb in Virb Elite, obenem pa je preko povezave Bluetooth povezljiv s telefonom. Na voljo je v kompletu s senzorjem HRM Run ali brez.

Povezovanje v svet
Ohišje ostaja enako kot pri predhodniku, a spremembe so opazne na prvi pogled. Garmin je spremenil razporeditev tipk in z večino uporabnikov delim mnenje, da je pozicija tipk start/stop in nazaj na desni strani bolj logična. Zaslon sledi zgledu Garmina Tactix, torej z belimi številkami na črni podlagi. Osvetljava zaslona (5- do 120-sekundna oziroma stalna do prekinitve) je rdeča.

Ura je opremljena s senzorji ABC, torej z višinomerom, barometrom in kompasom. Povezava ANT+ seveda omogoča sprejem signala z različnih senzorjev, med drugim tudi merilnikov kadence in moči (pedala Garmin Vector) za kolesarje ali na primer s senzorjev temperature Tempe. Preko ANT+ upravljamo tudi Garminovi akcijski kameri.

Povezava s pametnimi telefoni je mogoča preko povezave Bluetooth 4.0. Ta funkcionalnost je za uporabnike androidnih telefonov za zdaj še omejena, a pri Garminu obljubljajo skorajšnje posodobitve. Imetniki iPhonov 4S ali novejših lahko svojo vadbo v živo že zdaj delijo s prijatelji, Fenix 2 pa je lahko tudi pametna ura, ki na zaslonu prikazuje celo sporočila SMS. Tega kot imetnik Androida nisem mogel preizkusiti, lahko pa opozorim, da ura ne omogoča hkratnega sledenja v živo in beleženja podatkov preko senzorjev ANT+. To pomeni, da bodo prijatelji sicer videli, kje tečete, a sami ne boste mogli spremljati srčnega utripa in drugih parametrov, ki jih oddaja senzor HRM Run. FR220 in FR620 omogočata tudi to.

15-urna vadba za baterijo ni težava
Pred vklopom aktivnosti lahko izbiramo med celo vrsto različnih športov, nekaj jih lahko dodamo tudi sami, v načinu multisport pa med športi preklapljamo znotraj iste vadbene enote – funkcija je priljubljena zlasti med triatlonci. Pri tem opozarjamo, da ob nalaganju na Garmin Connect program vadbo razdeli na različne športe. Za vsak šport nastavimo kombinacije zaslonov, pri čemer lahko podatke prikazujemo v eni, dveh ali treh vrsticah, na zaslonu pa so lahko hkrati največ štirje parametri. Za višino ali na primer srčni utrip so na voljo tudi grafi. Tu sta še zaslon z zemljevidom (ki v Sloveniji ni na voljo) in seveda kompas.

Ko izberemo šport, se ura v nekaj sekundah poveže z merilnikom srčnega utripa, nekaj več časa pa pri Garminu zahteva vzpostavitev povezave s sateliti. Preko Garmin Connect naprava pridobi podatke o zadnji (oziroma domači) lokaciji in v tem primeru se povezava vzpostavi v le nekaj sekundah, na novi lokaciji pa lahko traja tudi slabo minuto. Pohvalno pa je, da ima naprava vgrajen merilnik pospeškov, zato razdaljo (in tempo) meri tudi na območjih brez signala GPS. Ob koncu vadbe lahko ukažemo tudi začasno prekinitev (resume later), kar je smotrno ob daljšem odmoru ali za večdnevne izlete, ko z izklopom signala GPS hranimo baterijo – med tem časom jo lahko seveda tudi polnimo.

Baterija v sekundnem načinu zapisovanja podatkov po zagotovilih proizvajalca vzdrži 16 ur, v praksi pa kakšno manj – to pomeni, da ura po približno petnajstih urah (ko je baterija izpraznjena na 13 %) aktivnost prekine in shrani, nato pa funkcionira v normalnem načinu brez sprejema signalov ANT+ in GPS. Če želimo daljše obdobje delovanja, pa v načinu Ultratrac interval zapisa podatkov poljubno nastavimo. Pri minutnem zapisu podatkov naj bi baterija vzdržala do 50 ur.

Tek z namišljenim prijateljem
Seveda nas najbolj zanimajo tekaške funkcije, ki so v dobršni meri enake kot pri Forerunnerju 620. Fenix 2 nima zaslona, občutljivega na dotik, pa tudi ne barvne indikacije počutja ali učinkovitosti treninga. Skupen pa jima je senzor HRM Run z merilnikom pospeškov. Z njim lahko spremljamo dinamiko teka, ob kadenci še vertikalno oscilacijo (gibanje telesa gor-dol) in čas stika stopal s tlemi. Kot smo že ugotavljali pri FR 620, so to sicer zabavne funkcije, ki pa laiku ne povedo prav veliko.

Ob koncu treninga iz podatkov o frekvenci srca, njeni variaciji in tempu tudi Fenix 2 izračuna informativno vrednost VO2 max in poda oceno časov za določene razdalje (5, 10, 21, in 42 kilometrov). Ta ocena je lahko sicer v divjem neskladju z realnostjo, saj temelji na primerjavi uporabnikovega VO2max, starosti, teže in višine s časi primerljivih oseb. Ura oceni tudi kakovost vadbe in priporoči čas regeneracije do naslednjega zahtevnega treninga. Ob naslednji vadbi po nekaj minutah tudi oceni stopnjo regeneracije.

Ura lahko avtomatsko beleži »kroge «, in sicer po času ali po razdalji – po želji uporabnika ob vsakem krogu zapiska in zavibrira ter sporoči povprečen tempo kroga. Možna je tudi nastavitev avtomatske zaustavitve štoparice ob postanku, a funkcije nisem uporabljal, ker se ustavi razmeroma pozno oziroma ko že krenemo naprej.

Nekateri bodo cenili virtualnega partnerja, ki ga prejšnji Fenix ni imel, zdaj pa lahko z namišljenim prijateljem tekmujemo glede na razdaljo ali čas, seveda pa moramo za to izbrati tudi poseben zaslon. Za resne tekače je bolj uporabna nastavitev intervalne vadbe. Intervale (in vmesne odmore) nastavljamo po času ali razdalji, lahko pa tudi poljubno – s pritiskom na tipko ob sami vadbi. Skupaj s časom za ogrevanje in ohlajanje lahko intervale nastavimo tudi preko Garmin Connect.

Tekaški navigator
S funkcijami za plavalce, ki lahko izbirajo med plavanjem v bazenu ali na odprtih vodah, in za kolesarje je Fenix 2 že precej primerljiv s triatlonskim specialistom FR 910XT, a seveda z boljšo avtonomijo baterije. Hkrati pa ima tudi navigacijske funkcije z navigiranjem do določene točke (oziroma koordinate) ali s funkcijo trackback nazaj na izhodišče. V neznano nas vodi s puščico na obodu zaslona.

Vse to pomeni, da bo novi Fenix 2 marsikomu postal najboljši zapestni prijatelj. Najbolj ga bodo seveda cenili vsestranski športniki, morda celo ribiči in lovci, medtem ko bodo polnokrvni tekači morda raje izbrali manj zapleteni, predvsem pa lažji Forerunner. Na vitkem tekaškem zapestju je pač Fenix 2 videti kot stroj za ubijanje. Naj pa ob tem opozorim, da Fenix 2 skupaj s senzorjem srčnega utripa stane točno toliko kot FR 620.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ