Garmin Vivofit

Garmin Vivofit
19.06.2014 AVTOR: Matej Zalar
Garminov merilnik dnevnih aktivnosti je zabaven osebni pripomoček za spremljanje števila korakov in prehojene razdalje, dnevne porabe kalorij in časa spanja.

Garmin Vivofit
Teža: 25,5 g
Avtonomija baterije: do 1 leta
Standard vodotesnosti: 50 m

Prodaja: Garmin d.o.o.
www.garmin.siCena: 121 EUR (brez merilnika srčnega utripa in 152 EUR (z merilnikom srčnega utripa)

Vivoki je na voljo s senzorjem srčnega utripa ali brez. Če že imate senzor, ki podpira povezavo ANT+, se odločite za drugo (trideset evrov cenejšo) možnost, ki smo jo na preizkus dobili tudi mi. V lični škatli najdemo krajši in daljši gumijast zapestni trak, v katerega preprosto vstavimo ločeno napravico z ukrivljenim zaslonom. Dodan je še USB-ključek s senzorjem ANT+ za prenos podatkov na prenovljeni Garmin Connect. Nova različica je brez dvoma bolj moderna, z možnostjo nastavitve prikazanih podatkov si želi biti tudi bolj pregledna in seveda zahteva nekaj privajanja. Stara različica ni dobila podpore za Vivofit. Seveda je možna tudi povezava s – plačljivo –  aplikacijo Garmin Connect Mobile, a mora telefon podpirati povezavo Bluetooth 4.0.

Dnevni in nočni spremljevalec
Uporaba je preprosta: Garmin Connect nas pobara o spolu, teži, višini, datumu rojstva, stopnji aktivnosti in okvirnem času spanja – na podlagi teh podatkov meri porabo kalorij in določi dnevni cilj števila korakov (lahko ga nastavimo tudi ročno). Naprava ima en sam gumb. S kratkim pritiskom izbiramo med prikazovalniki, z daljšim sinhroniziramo podatke, s še nekoliko daljšim pa vklopimo funkcijo spanca, s čimer spremljamo tudi spalne navade. Mimogrede, na vklop te funkcije sem večinoma pozabil, a lahko podatke ponastavimo tudi preko Garmin Connect. Če se odpravimo spat sredi dneva, bo naprava to zabeležila kot dremež in ga pri analizi spalnih navad ločila od nočnega spanca.

Merjenje korakov na podlagi akcelerometra je natančno ne glede na hitrost hoje in teren, pri merjenju razdalje pa je nekoliko zaostajal. Prav tako Vivofit ne bo zaznal vožnje v službo s kolesom, kar pomeni, da bo v tem času poraba kalorij naraščala, kot da se ne bi gibali. To lahko rešimo z uporabo senzorja srčnega utripa, ki zazna povišano aktivnost tudi v primeru, da ne korakamo.

Zapestni motivator

Dnevni cilj prehojenih korakov naprava avtomatsko posodablja glede na dosežek prejšnjega dne. V primeru preseženega cilja bo ta naslednji dan nekoliko višji, v nasprotnem primeru nižji. Dokler ga ne dosežemo, se na zaslonu koraki do doseženega cilja odštevajo, ob prekoračitvi pa se začnejo prištevati. V praksi sem cilj vsak dan bistveno presegel in tako se je v nekaj dneh s 7500 korakov dvignil na dobrih 10.000. Če vam cilja ne uspe doseči, predlagam, da si kupite psa, ki je po moji osebni izkušnji boljši, resda pa tudi dražji motivator.

Pri Garminu pravijo, da – neimenovana – »raziskava kaže, da daljše obdobje neaktivnosti, kot je sedenje za mizo, zmanjšuje produkcijo encimov, ki omogočajo izgorevanje maščob «. Zato nas po enourni neaktivnosti Vivofit h gibanju povabi z rdečo črto do polovice zaslona. Če ga ne zadovoljimo, se črta vsakih petnajst minut še podaljša do dveh ur, ko je res že skrajni čas za gibanje. Tudi če zjutraj odtečete dvajsetko, vas bo naprava med počitkom že po eni uri nagnala na noge. V praksi je Vivofit po dveh urah neaktivnosti zadovoljen že z minuto ali dvema hoje. Medtem ko sodelavci hodijo na cigareto, lahko sami skočite v spodnje nadstropje in nazaj.

Samodisciplina s pomočjo tehnike
Vivofit je na izbiro v petih barvnih različicah. Morda bo postal modni dodatek, s katerim boste okolici sporočali, da vam je veliko mar za vaš wellness. Zeleno inačico, ki sem jo dobil v preizkus, so opazili vsi. Seveda se pojavi vprašanje, ali ga aktivni posamezniki tudi v resnici potrebujejo. Res pa je, da se ob pogledu na rdeč zaslon hitro vprašaš, kam sta izginili dve uri, med katerima sem napisal ta prispevek. Obenem je zanimiv – sicer zgolj približen – podatek o porabi kalorij. V času, ko zaradi obilice dela pozabljamo na telesno disciplino, je lahko Vivoki koristen pripomoček za ureditev zdravega načina življenja. Baterija bo vzdržala do enega leta, porabo kalorij pa lahko z njim merite tudi po prho.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ