Glavobol po vadbi? Kriva je intenziteta vadbe

Glavobol po vadbi? Kriva je intenziteta vadbe
17.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Ravni spojine v telesu, povezane z glavobolom in migrensko bolečino, se povečujejo skladno z intenzivnostjo vadbe.

Če ste nagnjeni k migrenam, morda že veste, da raziskave o tem, kako aktivnost lahko zmanjša njihove sprožilce, kažejo na to, da lahko vadba zmanjša njihovo pogostost in izboljša njihove simptome na podlagi predhodnih raziskav. A nedavna študija o klinični kemiji in laboratorijski medicini temu nasvetu dodaja pomembno opozorilo: Pazite na intenzivnost treningov!

Raziskovalci so si ogledali 48 moških tekačev amaterjev, ki so tekli polmaratonsko razdaljo s 75 do 85 odstotki največjega vnosa kisika - merilo njihove intenzivnosti teka. Pred tekom in po njem so udeležencem odvzeli kri, da so določili raven peptida, povezanega z genom kalcitonina (CGRP), spojine v telesu, ki je odgovorna za sprožitev fizičnih reakcij, kot je vazodilatacija - razširitev krvnih žil, ki poveča krvni tlak - in vnetje v živčnem sistem. Ravni CGRP pa so sicer pogosto povezane tudi z glavoboli, zlasti migrenami.

Koncentracija spojine se je v celotni skupini znatno povečala, tisti, ki so bili nagnjeni k glavobolom, pa so poročali, da so ga po teku dobili. Tako so raziskovalci sklepali, da vadba za vzdržljivost na srednji razdalji spodbuja CGRP in da lahko visoko intenzivna vadba to reakcijo še poveča - potencialno sproži tako migrene kot glavobole, ki so posledica napora.

Ali to pomeni, da morate, če imate glavobole, poiskati drugo vrsto aktivosti? Na srečo ne. »Morda boste morali pod drobnogled vzeti le intenzivnost svojega teka.«, je za Runner's World dejal avtor študije, Fabian Sanchis-Gomar, doktor medicine, oddelka za kardiovaskularno medicino Medicinskega centra Univerze Stanford. Dodal pa je še, da se zdi, da vadba nizke intenzivnosti ni sprožilec omenjenih težav.

Če nizko intenzivna vadba ni možna, se z zdravnikom pogovorite o preventivni terapiji za migrene, saj ta pogosto vključuje zdravila, ki blokirajo receptor CGRP. Čeprav ta študija ni vzela v ozir, ali bodo tekači, ki bodo jemali to zdravilo, še vedno imeli migrene, Sanchis-Gomar meni, da jih verjetno ne bodo. Čeprav bi se CGRP prenašal, bi ga receptorji namreč dovolj blokirali, da bi zmanjšali tveganje za bolečino, ki jo glavobol povzroča. Za tiste, nagnjene k migreni, pa je povečanje CGRP pravzaprav dobra stvar. »Vadba z visoko intenzivnostjo predstavlja motnjo krvnega pretoka za srčno-žilni sistem: poveča se krvni tlak,« je dejala Sanchis-Gomar. »CGRP deluje kot protiutež temu in ima zaščitni učinek za delovanje srca in ožilja.«

Povzeto po: Headaches After Exercise? It’s Linked to Your Intensity, New Research Suggests, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ