H2Prohydrate, hidracijski napitek

H2Prohydrate, hidracijski napitek
29.10.2018 AVTOR: Uroš Buh

Pretekli teden smo imeli v Sloveniji prvič možnost preizkusa novih hidratacijskih napitkov H2Prohydrate.

Precision Hydration je mlado angleško podjetje, ki ga je ustanovil nekdanji profesionalni triatlonec Andy Blow v želji po izboljšanju lastne hidratacije med dolgimi treningi in tekmovanji. Kot tekmovalec se je namreč med napornim Ironmanom dostikrat znašel v situacijah, ko so ga krči prisilili v odstop, za kar se je izkazalo da je krivo njegovo genetsko pogojeno izgubljanje količine natrija s potenjem. Ker je Blow študiral na fakulteti za šport, ga je zadeva pritegnila in kmalu je ugotovil, da je izguba količine natrija nekaj na kar hidratacijski napitki na trgu niso bili pretirano pozorni, čeprav lahko nadomeščanje med tekmovanjem ključno vpliva na rezultat. Po dolgih testiranjih, sodelovanju z medicinsko stroko in razvoju posebne metode odvzema potu športnika v mirovanju, je razvil pristop ki danes revolucionarno premika meje tudi pri nekaterih največjih športnikih na svetu. Rezultat so hidratacijski napitki H2Prohydrate in elektrolitske tablete Sweatsalts, ki vsebujejo različne količine natrija glede na realne potrebe posameznika.

Genetsko pogojeno razmerje izgubljanja natrija s potenjem

Nekateri športniki in rekreativci se potijo prekomerno, medtem ko drugi tudi na najbolj vroč dan med dolgotrajnimi napori komaj izgubijo par kapljic znoja. Na prvi pogled se zdi, da imajo slednji med tekmovanjem prednost, vendar temu še zdaleč ni tako, saj je bistveno bolj pomembna vsebnost in sestava znoja, ki ga izločamo med potenjem, poleg elektrolitov še najbolj natrija, ki ob drastični izgubi najbolj vpliva na mišično  zakrčenje. To razmerje pa določa naša genetika in se od človeka do človeka razlikuje, navkljub splošnemu prepričanju pa nanj prav tako ne vpliva fizična pripravljenost športnika. Tako morda nekateri kljub visoki izgubi potu izgubijo le malo natrija in obratno, vrednosti pa se gibljejo nekje med 200mg na liter znoja, pa vse do 2000mg in celo več. Naloga natrija je absorbcija in zadrževanje tekočine v telesu, kar ohranja volumen krvi, zmanjšuje kardiovaskularni napor, utrujenost in lahko pomaga preprečiti mišično zakrčenost, ohranjanje koncentracije natrija v krvi pa je ključnega pomena za doseganje najboljših rezultatov zlasti pri vzdržljivostnih športih. Ko je Andy Blow prišel do tega znanja, je ugotovil da so na tržišču na voljo le elektrolitski napitki, ki vsebujejo med 200 do 550mg natrija na enoto, medtem ko se povprečje izgube pri športnikih giblje nekje okoli 980mg na liter znoja. Logični korak je bil razvoj lastnih napitkov, ki danes že premikajo meje v vzdržljivostnih športih.

Angleški proizvajalec je v Slovenijo prišel na povabilo ProAdventure, ki je v svoji trgovini na Lavrici organiziralo tudi brezplačno testiranje potu in individualno posvetovanje s strokovnjakom.

Preprost postopek odvzema in analize znoja ter natančen individualni načrt hidracije

V Precision Hydration so razvili poseben test, ki s pomočjo elektronske analize omogoča razmeroma enostavno definiranje izgube natrija na liter znoja. Vse kar mora testiranec storiti je, da se za pol ure sproščeno usede, medtem ko mu s pomočjo dveh ploščic nameščenih na podlahti odvzamemo majhno količino znoja s površine kože. Vzorci se nato injicirajo v posebno elektronsko napravo za analizo, kakršne so sicer na voljo le v specializiranih zdravstvenih ambulantah. Rezultate nato strokovni sodelavec vnese v poseben računalniški program, kjer se na podlagi ostalih telesnih parametrov in nivoja fizične pripravljenosti, določi individualni program hidratacije. Program je nato preko spleta na voljo vsakemu uporabniku tudi kasneje in se lahko glede na napredek posameznika tudi spreminja. Glavna prednost je seveda natančno nadomeščanje natrija s pomočjo različnih vrst napitkov H2Prohydrate, ki so na voljo bodisi kot elektrolitske šumenke, kot tudi v obliki preprostih tablet za lizanje. Zlasti šumenke so praktična rešitev, saj so na voljo z različnimi vsebostmi natrija – od 250mg pa vse do 1500mg – in so priročne za transport ter uporano med dolgimi treningi ali tekmovanjem.

V Sloveniji testirali tudi nekatere vrhunske kolesarje

Med obiskom v Sloveniji so nam strokovni sodelavci Precision Hydration razkrili, da so testirali tudi slovenska kolesarja Luko Mezgeca in mladega upa Tadeja Pogačarja, ki sta bila nad testiranjem navdušena. Izvedeli smo tudi, da se denimo profesionalni kolesar moštva AG2R La mondiale Jans Bakelans poti tako intenzivno, da med tekmovanjem izloča kar 3000mg natrija na liter tekočine in je tako eden tistih, ki mora med težkimi etapami največkrat do avtomobila po nove bidone s tekočino. S pomočjo Precision Hydration je sedaj njegov načrt hidracije bistveno drugačen, njihovo zaupanje pa imajo danes tudi košarkar Lebron James, deseterobojec Ashton Eaton in številni olimpijski prvaki v različnih športih z vsega sveta.

Več o izdelkih in programih pa na njihovi spletni strani.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ