Intenzivnost se zmanjšuje, napetost povečuje

Intenzivnost se zmanjšuje, napetost povečuje
14.10.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Do Ljubljanskega maratona nas loči le še 14 dni.

Kaj smo počeli prvi ogrevalni teden? 

Drugi ogrevalni teden

Tretji teden, čas za intenzivnost

Intenzivno v četrti teden

V peti teden s tehniko vizualizacije

Previdno v šesti teden

Do Volkswagen 18. Ljubljanskega maratona nas loči še 2 tedne priprav.

 
Pri tem vam lahko pomagajo tekaški vaditelji športnega društva KinVital.

KinVital
www.kinvital.si/

Uspešne priprave na LM, Tekac.si

Že v prejšnjem tednu smo nekoliko zmanjšali količino teka. V tem tednu se ta trend zmanjševanja količine nadaljuje, in sicer bomo v tem tednu opravili le še okoli 70% količine, ki smo jo opravili v tednu, ko smo pretekli največ kilometrov.

Še vedno smo ohranili 1 tek tedensko pri nekoliko višji intenzivnosti (v želenem tekmovalnem tempu), ostali pa naj bodo opravljeni v pogovornem tempu. V zadnjih tednih je pomembno, da ne pretiravamo z dolgimi teki, saj je to obdobje že za nami. Tisti, ki ste se priprave lotili nekoliko prepozno, nikar ne poskušajte zamujeno nadoknaditi v teh dneh, ki so še ostali. V takem primeru je morda bolje skrajšati načrtovano tekmovalno razdaljo, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe ali pa bomo že na tekmovanje prišli utrujeni.

Če pa ste za tekmovanje pridno trenirali in boste ustrezno zmanjšali količino treninga v tednih pred tekmovanjem, potem lahko pričakujete ugoden rezultat. Z ustreznim načrtovanjem treningov bo tako prišlo do dviga nivoja telesne pripravljenosti in boste za nastop kar najbolje pripravljeni.

 

10km

21km

42km

14.10.

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del začnemo z atletsko abecedo (5 – 10 min), nato sledi 5 km lahkotnega teka. Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del začnemo z atletsko abecedo (5 – 10 min), nato sledi 7 km lahkotnega teka. Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del začnemo z atletsko abecedo (5 – 10 min), nato sledi 10 km lahkotnega teka. Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

15.10.

Odmor ali vaje za gibljivost

Odmor ali vaje za gibljivost

Odmor ali vaje za gibljivost

16.10.

5 min za ogrevanje – uporaba različnih gibanj (tek naprej, nazaj, prisunski, križni koraki, atletska abeceda, …), temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del naj vsebuje 5 km teka v tekmovalnem tempu. V zaključnem delu po izteku (1 km) naredimo še 200 m hitre hoje in zaključimo s statičnim raztezanjem.

5 min za ogrevanje – uporaba različnih gibanj (tek naprej, nazaj, prisunski, križni koraki, atletska abeceda, …), temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del naj vsebuje 7 km teka v tekmovalnem tempu. V zaključnem delu po izteku (2 km) naredimo še 200 m hitre hoje in zaključimo s statičnim raztezanjem.

5 min za ogrevanje – uporaba različnih gibanj (tek naprej, nazaj, prisunski, križni koraki, atletska abeceda, …), temu sledi dinamično raztezanje. Glavni del naj vsebuje 8 km teka v tekmovalnem tempu. V zaključnem delu po izteku (3 km) naredimo še 200 m hitre hoje in zaključimo s statičnim raztezanjem.

17.10.

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Po raztezanju naredimo še počasno hojo prstih, petah, zunanjem in notranjem delu stopala. V glavnem delu lahkoten tek 3 km (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Po raztezanju naredimo še počasno hojo prstih, petah, zunanjem in notranjem delu stopala. V glavnem delu lahkoten tek 4 km (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

5 min lahkotnega teka za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. Po raztezanju naredimo še počasno hojo prstih, petah, zunanjem in notranjem delu stopala. V glavnem delu lahkoten tek 5 km (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.
+ vaje za moč

18.10.

Odmor

Odmor

Odmor

19.10.

5 min lahkotnega teka in atletske abecede za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 7 km teka (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.

5 min lahkotnega teka in atletske abecede za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 11 km teka (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.

5 min lahkotnega teka in atletske abecede za ogrevanje, temu sledi dinamično raztezanje. V glavnem delu 16 km teka (pogovorni tempo). Zaključimo s statičnim raztezanjem.

20.10.

Odmor ali vaje za gibljivost

Odmor ali vaje za gibljivost

Odmor ali vaje za gibljivost

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ