Intervju z oblikovalci tekaških copat Gel Kayano

Intervju z oblikovalci tekaških copat Gel Kayano
21.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Na svojo dvajseto obletnico, sta oblikovalca tekaških copat KAYANO (Asics), Toshikazu Kayano in Yoshiyasu Ando, spregovorila o vseh inovacijah, ki jih je ta tekaški copat doživel v teh dvajsetih letih.
20 let inovacij v tekaški tehnologiji Kako ste začeli oblikovati KAYANO?
Kayano-san: Začelo se je leta 1992, pet let po tem, ko sem se pridružil ASICSU kot razvijalec športnih copat. Jaz in najnovejša tehnologija. Potem, ko sem narisal več kot trideset skic, še vedno nismo bili zadovoljni z obliko, zato me je podjetje poslalo v Ameriko, kjer sem delal z marketinškim produktnim teamom. Končna oblika je bila pravzaprav skica, ki sem jo narisal na prtiček med pozno večerjo s sodelavci. Oblikovni koncept izhaja iz oblike hroščev, ki so mi bili všeč že vse od otroštva.
Leta 1993 smo lansirali ‘KAYANO Trainer ’. Kot že ime pove, je bil tekaški copat zasnovan po večini za trening in tekače, ki so uživali v joggingu. Noga se med treningom nenehno pomika horizontalno, zato sem uporabil plastiko za trak na zgornjem delu v podporo peti, tako kot to počne oklep pri hrošču.

Kaj vam pomeni GEL-KAYANO?
Kayano-san:
GEL-KAYANO so eni od mnogih tekaških copat, ki sem jih oblikoval pri ASICS-u, je pa prelomnica v mojem življenju. Zaradi sodelovanja pri GEL-KAYANO sem se poročil in preselil v ZDA za skoraj pet let. Uspeh copata je prinesel velike odgovornosti, ki so mi pokazale, kaj pomeni narediti izdelek, ki je resnično dober.

Za kaj je po vašem mnenju GEL-KAYANO postal takšen ikoničen izdelek za tekače?
Kayano-san:
Verjamem, da zato, ker nikoli nismo odnehali z inovacijami tako pri obliki, funkcionalnosti in tehnologi copata. Skozi leta in za vsak model smo si postavljali vse višje cilje. Veliko časa je bilo vloženo v ta copat, da bi zadostili visokim pričakovanjem tekačev. Na nek način verjamem, da bo ASICS tudi v prihodnosti eden vodilnih v tekaški tehnologiji, zato tudi vedno opominjam mlade oblikovalce, da je to tudi njihova odgovornost.
Ando-san:
V vsak nov model tega copata vpeljemo zadnjo in najboljo tehnologijo, da bi dali tekačem boljšo tekaško izkušnjo. Ampak nikoli nismo odstranili iz njega dve ključni prednosti – podporo in stabilnost. GEL-KAYANO je v več kot dvajsetih letih dosegel velik ugled med tekači, število njegovih oboževalcev pa se še vedno širi.

Od kje navdih za modelo GEL-KAYANO 20?
Ando-san:
Navdih sem dobil iz potovanj po svetu – gre za nenehen in sodoben način potovanj. Predstavljal sem si tekače v vseh čudovitih pokrajinah, ki sem jih videl ter si predstavljal, kako le-tej neskončno uživajo med tekom po njih. Želel sem si, da bi to izkusili vsi tekači. Želel sem oblikovati GEL-KAYANO, ki spremeni tek na dolge proge v res prijetno izkušnjo.

Kakšna je prihodnost za GEL-KAYANO?
Ando-san: Trudili se bomo ohraniti visoko staiblnost in podporo copata, mislim pa da imamo še veliko za ponuditi. Ker je celotno telo v gibanju, ko tečemo, želim ustvarit nov KAYANO, ki povezuje tudi druga oblačila, kot so nogavice ali pajkice. Ne le, da bi nudil podporo stopalom, ampak tudi kolenom, stegnom in drugim delom telesa.

Ggs3SH8v1HY
Povzeto po: Interview with gel kayano designers, dostopen tukaj.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ