Izjemen uspeh Primoža Kobeta in Daneje Grandovec v Linzu! Uspešen debi Mateje Kosovelj v Padovi.

Izjemen uspeh Primoža Kobeta in Daneje Grandovec v Linzu! Uspešen debi Mateje Kosovelj v Padovi.
22.04.2012 AVTOR: Uroš Buh
"Danes je bil odličen dan za slovenski maraton," bi se lahko glasil naslov tega članka in z vso pravico se bo kot tak verjetno tudi zapisal v zgodovino slovenske atletike.

Primož Kobe, varovanec maratonskega selektorja  Romana Kejžarja, je namreč odlično nastopil na maratonu v Linzu, kjer se je skupaj s  Tonetom Kosmačem  potegoval za čimboljši rezultat in potencialno A olimpijsko normo. Na naše veliko veselje mu je to tudi uspelo, saj je v cilj pritekel kot četrti (prvi trije so bili Kenijci) v času  2:14:50  in se tako avtomatsko uvrstil v ekipo atletov potnikov na letošnje poletne olimpijske igre v Londonu. Kobetov načrt, da se čim dlje skuša držati kenijskega narekovalca ritma, ki je bil na trasi z nalogo pripeljati avstrijska favorita  Markusa Hohenwarterja  in  Christiana Pflugla  do cilja v času pod 2:15, se je na koncu več kot obrestoval. Svojima avstrijskima kolegoma je v zaključku celo pobegnil in v cilj pritekel več kot minuto pred njima ter roke dvignil visoko v zrak, zavedajoč se dosežka, ki mu je uspel. Tone Kosmač je imel žal slabši dan in se mu nastop ni iztekel po načrtih. Skupino, v kateri sta tekla s Kobetom, je bil zaradi prehitrega tempa primoran spustiti že okoli sedmega kilometra, vseeno pa je vztrajal do cilja in bil na koncu osmi s časom2:19:34.

Medtem pa smo v neposrednem prenosu programa ORF spremljali še ženski razplet, kjer je glavno vlogo igrala prav naša  Daneja Grandovec, ki je prav tako lovila čimboljši čas, ki bi jo popeljal korak bližje olimpijskemu nastopu. Na progi je dolgo časa kazalo, da bo zmagala Etiopijka  Abeba-Tekulu Gebremeskel, a so se naše oči še kako razveselile, ko je kamera končno ujela vodilne ženske tekmovalke in se je izkazalo, da bo šla zmaga v roke naše atletinje iz Maribora. Daneja je na koncu v cilj pritekla v času  2:41:20, s čimer je za skoraj dve minuti popravila svoj osebni rekord. Odločitev o maratonski potnici zaenkrat še vedno ostaja v rokah odbora Atletske zveze, vendar pa je največja verjetnost, da bo po izboru med Grandovčevo,  Nežo Mravlje  in  Žano Jereb, ki so vse izpolnile B olimpijsko normo, julija v London odpotovala slednja, ki je pred dvema tednoma v Utrechtu tekla 2:39:47.

Medtem pa še ni konec dneva in pravkar smo dobro novico prejeli tudi iz italijanske Padove, kjer je na tamkajšnjem maratonu uspešno debitirala  Mateja Kosovelj. Do svojega prvega uspešnega zaključka ji je pomagal brat Mitja,  ko sta skupaj pritekla v cilj s časom 2:43:03, s čimer je Kosoveljeva le za tri sekunde zgrešila omenjeno B normo.  A rezultat njenega maratonskega prvenca zagotovo obeta še svetlejše čase za slovensko atletiko!

Čestitke vsem našim tekačem, mi pa bomo v kratkem poskrbeli tudi za njhove izjave in fotografije!  

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ