Janežič na Poljskem glavni slovenski adut za odličje

Janežič na Poljskem glavni slovenski adut za odličje
11.07.2017 AVTOR: L. Z.
Jutri se v kenijski prestolnici Nairobi pričenja svetovno prvenstvo za mlajše mladince (do 18 let), dan zatem pa bodo z evropskim prvenstvom v poljskem Bydgoszczu začeli tudi mlajši člani (do 23 let).

Reprezentanca mlajših mladincev in mladnik: Gregor Grahovac (200 in 400 m), Mitja Kordež (200 m), Jan Vuković (800 m), Rok Markelj (800 m), Jakob Filip Demšar (110 m ovire), Jakob Mali (2000 m zapreke), Tami Ščančar (100 in 200 m), Izza Obal (100 m), Klara Lukan (800 m), Nika Glojnarič (100 m ovire), Karin Gošek (1500 m in 2000 m zapreke), Nika Ude (daljina), Eva Pepelnak (troskok), Neja Omanovič (troskok), Lara Zupanc (palica), Lina Čater (kladivo), Zoja Šušteršič (kopje) in Lara Krnc (sedmeroboj).

 

Reprezentanca mlajših članov in članic: Luka Janežič (400 m), Jan Petrač (800 m), Nino Celec (daljina), Jan Luxa (troskok), Blaž Zupančič (krogla), Nace Pleško (krogla), Anita Horvat (400 m), Maja Pogorevc (200 in 400 m), Anja Benko (400 m), Laura Guzelj Blatnik (10.000 m), Julija Praprotnik (400 m ovire), Neja Filipič (daljina), Veronika Domjan (disk), Katja Mihelič (kopje)

V Bydgoszczu, ki je lani gostil svetovno mladinsko prvenstvo, bo nastopilo kar nekaj uveljavljenih atletov z mednarodnimi izkušnjami: Anita Horvat je nastopila na letošnjem dvoranskem EP, Neja Filipič, Veronika Domjan in Jan Petrač lani na EP na prostem, tudi večina ostalih je na velikih tekmovanjih nastopala v mlajših kategorijah.

Vseeno eno ime izstopa: Luka Janežič je peti s članskega EP, polfinalist olimpijskih iger v Riu in trenutno najboljši slovenski atlet. V Bydgoszczu je med glavnimi kandidati za naslov evropskega prvaka, s čimer bi nadgradil bron izpred dveh let. Slovenski rekorder v teku na 400 metrov ima drugi najboljši prijavljeni rezultat (45,23), na prvem mestu je Norvežan Karsten Warholm s 44,84, sicer še boljši na nizkih ovirah, kjer prav tako drži letošnji najhitrejši izid (48,25).

Organizacija svetovnega prvenstva za mlajše mladince je dolgo časa visela na nitki, prav tako slovenska udeležba, saj je Kenija trenutno varnostno rizična država. A naposled so se na AZS vendarle odločili, da na tekmovanje pošljejo izjemno obetaven rod mladih atletov. “Odločitev ni bila lahka. S strogimi ukrepi in resnim vodjem poti smo se odločili, da v Kenijo gremo. Zavedamo se, da gre za državo, ki sodi med rizične, zato smo imeli tudi skupni sestanek s športniki in starši, ” je prejšnji teden na novinarski konferenci pojasnil Roman Dobnikar, predsednik AZS.

Številne države so se odločile drugače, tako da bo v Keniji nastopila precej okrnjena konkurenca: manjkali bodo Američani, Britanci, vse skupaj pa je nastop odpovedalo med 30 in 40 reprezentanc. V takšnih okoliščinah bodo Slovenci, ki so se na pot odpravili v nedeljo, imeli še več možnosti za vidne uvrstitve, kar je vsekakor dobrodošlo. Po izidih prijavljenih tekmovalk sodeč, bi se za medaljo morala boriti troskokašica Eva Pepelnak, finale pa je dosegljiv še šprinterjema Gregorju Grahovcu in Tami Ščančar.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ