Janežič ponovno blizu državnega, Muirjevi nov evropski rekord

Janežič ponovno blizu državnega, Muirjevi nov evropski rekord
18.02.2017 AVTOR: L. Z.
V Birminghamu se je danes zaključila serija mitingov IAAF World Challenge. Luka Janežič, edini slovenski predstavnik, je v teku na 400 metrov s časom 46,38 zasedel tretje mesto.

»Čas je kar dober, forma tudi in komaj čakam na dvoransko evropsko prvenstvo v Beogradu. « Tako je Luka Janežič (AD Kladivar) za STA opisal tekmo v drugem največjem britanskem mestu, kjer bo prihodnje leto potekalo svetovno dvoransko prvenstvo.

Njegovo razmišljanje je navdušilo tudi predsednika Slovenske atletske zveze Romana Dobnikarja, ki na Facebooku zapisal: »Luka Janežič zopet z izjemnim časom, tokrat v Birminghamu. Še bolj mi je všeč fantovo razmišljanje. Preberite si njegov komentar, je zelo motiviran in hkrati realen. «

Zmagal je Čeh Pavel Maslak (45,89), ki bo tudi prvi favorit za zlato na prihajajočem evropskem prvenstvu v Beogradu. Janežič je tekel tri stotinke počasneje kot pred tednom dni v Linzu, še enkrat več pa pokazal, kako konstanten je letos.

Po tekmi je pojasnil, da »je prvi krog tekel prepočasi, da ima mogoče malo kompleksa in zato ne more že tedaj mimo konkurence. «

Domači atletski navdušenci so najbolj uživali ob nastopih Laure Muir in Moja Faraha: postavila sta evropska rekorda. Farah, za Boltom verjetno največji atletski zvezdnik, je pred tekmo dejal, da bo to njegov poslednji nastop v dvorani, saj bi se rad čim prej posvetil cestnemu teku – torej maratonu. Za zmago (13:09,16) se je moral potruditi bolj od pričakovanj. Alberta Ropa iz Bahraina je namreč ugnal za manj kot tri desetinke. O uspehu – rekordnem teku na 3.000 metrov – Laure Muir smo na tej strani že pisali. Tokrat je nastopila v teku na en kilometer in prepričljivo zmagala s časom 2:31,91.

Moški tek na 800 m je dobil Američan Casimir Loxsom (1:46,13), ki je konec januarja tudi postavil najboljši rezultat vseh časov na 600 m – 1:14,91. Drugo mesto si je z novim državnim rekordom pritekel Bosanec Amel Tuka (1:46,59).

Loxsomov rezultat je tudi letos najboljši na svetu. Podobna situacija je bila v teku na 1.500 m: ameriška zmaga in najboljši izid sezone. Ben Blankenship je slavil s 3:36,42. Poljakinja Joanna Jozwik (2:01,12) je – kot smo letos že navajeni – zmagala na 800 m , njena jugozahodna soseda Zuzana Hejnova (51,77) na 400 m, Kenijka Hellen Obiri pa je najhitreje pretekla 3.000 m (8:29,41).

Vse rezultate mitinga si lahko ogledate tukaj.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ