Janežič prvi Slovenec pod 45 sekundami, Černjulova četrta na debiju v Diamantni ligi

Janežič prvi Slovenec pod 45 sekundami, Černjulova četrta na debiju v Diamantni ligi
22.07.2017 AVTOR: L. Z.
Monako: Luka Janežič je na mitingu Diamantne lige z rezultatom 44,84 postavil nov slovenski rekord v teku na 400 metrov. Skakalka v višino Maruša Černjul je bila četrta, izjemen atletski večer pa se je končal z zadnjim nastopom Usaina Bolta na enodnevnihRekordni tek Luke Janežiča.

»Neverjetno, še nekaj dni ne bom dojel, kaj sem dosegel, « je bil prvi Janežičev odziv po tekmi. 44,84 je 23 stotink hitreje od njegovega prejšnjega rekorda, ki ga je lani postavil na OI v Riu. Je tudi trideseti rezultat vseh časov v Evropi med člani in dvanajsti med mlajšimi člani. Precej zgovoren je podatek, da ga od evropskega rekorda Nemca Thomasa Schonlebeja iz leta 1987 loči le 51 stotink.

Na Stadionu Luisa II je Janežič zasedel šesto mesto; zmagal je svetovni rekorder Južnoafričan Wayde van Niekerk (43,73) pred Isaacom Makwalo (43,84) iz Bocvane. Oba sta letos tekla na velenjskem mitingu: van Niekerk je slavil na 100, Makwala pa na 400 metrov.

S tekom pod 45 sekundami je slovenski rekorder izpolnil glavni cilj sezone, zato lahko na SP v Londonu odide sproščen, a vseeno z visokimi cilji. »Odšel bom na Roglo na priprave, nato pa bom v britanski prestolnici nastopil zelo mirno, ker sem v tej sezoni praktično vse naredil. Tokrat tudi vrhunski izid, ki ga moram ponoviti v polfinalu SP-ja. Zdaj lahko rečem, da sem vse bližje finalu največje tekme letošnjega leta. To je izid, s katerim lahko ciljam na finale v Londonu, « je trenutno najhitrejši Slovenec dejal za STA.

Malce v senci njegovega rekorda je ostala izjemna uvrstitev Maruše Černjul, ki je s preskočenimi 185 centimetri zasedla četrto mesto, a bila zaradi neuspešnega lova na normo za SP vseeno malce razočarana. "Moram reči, da sem zelo razočarana, še posebej zaradi preskočene višine. Na prvih dveh sem naredila zelo dobre skoke. Potem pa sem si očitno preveč želela norme in dobrega izida in sem bila preveč zakrčena, zato zaleta nisem odtekla dovolj sproščeno. Res je, da sem v svojem prvem nastopu na Diamantni ligi premagala nekaj zelo dobrih tekmovalk, tega sem vesela, žal pa nisem dosegla boljšega izida, " je za STA pojasnila Černjulova, trenutno 25. na svetovni lestvici, in če bo Mednarodna atletska zveza zapolnila kvoto do predvidenega 32. mesta, potem bo v Londonu tekmovala tudi Černjulova.

Včeraj je monaški miting ponovno upravičil svoj sloves izjemno ugodnega za srednje- in dolgoprogaše, saj smo videli pet najboljših letošnjih izidov sezone na svetu – vseh pet na omenjenih razdaljah. Na 800 m je izid sezone postavil Kenijec Emmanuel Korir (1:43,10), njegov rojak Elijah Manangoi na 1500 (3:28,80), na 3000 m prav tako Kenijka Hellen Obiri (8:23,14), na 800 m Južnoafričanka Caster Semenya (1:55,27), na 3000 m zapreke pa Američan Evan Jager (8:01,29).

Usain Bolt je ponovno upravičil svoj sloves največjega atletskega zvezdnika. Z rezultatom 9,95 je zmagal pred Američanom Isaiahom Youngom (9,98), tretji pa je bil Južnoafričan Akani Simbine (10,02). Svetovni rekorder na 100 in 200 metrov bo do konca kariere tekel le še na SP, kjer bo nastopil na 100 metrov in štafeti 4x100 metrov.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ