Janežič zbolel pred tekmo leta, Ratejeva v London po finale

Janežič zbolel pred tekmo leta, Ratejeva v London po finale
03.08.2017 AVTOR: L. Z.
Jutri se v Londonu začenja svetovno prvenstvo v atletiki. V britanski metropoli bo nastopilo sedem slovenskih predstavnikov, najvišje cilje pa ima Martina Ratej v metu kopja, ki si želi v finale.

Martina Ratej: "Glede na letošnjo sezono, ko sem bila v zelo stabilni formi in sem dosegala tudi zelo dobre izide, je cilj finale."

 

Luka Janežič: "Za mano je ena najboljših sezon in si tega ne želim pokvariti s slabim tekom v Londonu, poleg tega pa sem še mlad in je zdravje na prvem mestu."

"Glede na letošnjo sezono, ko sem bila v zelo stabilni formi in sem dosegala tudi zelo dobre izide, je cilj finale. Kvalifikacijska norma bo zelo visoka, saj je kar veliko tekmovalk, ki lahko presežejo 62 metrov. Toda sama mislim, da bi morala priti med najboljše. Sem dobro pripravljena in ni bilo težav v pripravah na SP, " je za STA dejala Ratejeva. Njen trener Lovro Umek si želi, da bi tehnično dobro opravila nastop, saj je fizično zelo dobro pripravljena. 

Luka Janežič je po izjemni sezoni zbolel na zaključnih pripravah pred tekmo leta, tako da je njegov nastop še pod vprašajem. "Na žalost sem pred SP zbolel. Vse skupaj je prišlo za mano med zaključnimi pripravami na Rogli. V tej sezoni sem imel več vrhuncev, EP do 23 let, rekorden tek na diamantni ligi v Monaku, imel sem veliko izjemnih tekem in vrhunskih izidov. Porušil se mi je imunski sistem in sem za tri dni obležal. Imel sem visoko vročino, glavobol in prebavne težave. Bil sem tudi na infuziji. Zdravniška ekipa mi je pomagala in sem sedaj že boljši, " je pojasnil Janežič. 

"Za mano je ena najboljših sezon in si tega ne želim pokvariti s slabim tekom v Londonu, poleg tega pa sem še mlad in je zdravje na prvem mestu. Še pred nekaj dnevi nisem vedel, če bom šel v London. Še vedno jemljem zdravila, nisem še povsem zdrav. Bom videl, kako se bom počutil v soboto in upam, da se bom čim bolje pripravil. Toda če ne bom povsem zdrav, potem se lahko zgodi, da ne bom nastopil. Naredil pa bom vse, kar je v moji moči, da bi tekmoval, " je še dodal Janežič, ki je pred pripravami na mitingu v Monaku s časom 44,84 izboljšal svoj državni rekord na 400 m. 

Ratejeva, Janežič, Rok Puhar (maraton), Agata Zupin (400 m ovire) in Anita Horvat (400 m) so izpolnili norme Mednarodne atletske zveze (Iaaf), nastopili pa bosta še Maruša Černjul (višina) in Tina Šutej (palica), ki ju je 26. julija Iaaf dodala na tekmovalni seznam glede na njuni uvrstitvi na lestvicah. 

Šutejeve, ki ima poleg Ratejeve največ izkušenj z velikimi tekmovanji - lani je na OI v Riu bila edina slovenska finalistka -, na tiskovni konferenci ni bilo, saj je v London odpotovala že dva dni prej, Černjulova, finalistka na lanskoletnem EP v Amsterdamu, pa je dejala, da "je letos imela smolo v lovu na normo in je vesela, da gre vseeno na SP, kjer si želi finala, kajti brez tega cilja bi bil nastop na največji tekmi leta brez pomena.

Horvatova je letos postavila državni rekord v teku na 400 metrov. "Želim teči osebni in s tem državni rekord, kaj bo to prineslo, pa bomo videli. Konkurenca bo huda. Priprave na Rogli so bile uspešne, fizično sem zelo dobro pripravljena, " je dejala udeleženka letošnjega EP v dvorani. 

Agata Zupin "posebnih ciljev nima, saj je njen glavni cilj sezone bilo mladinsko EP, kjer je osvojila srebrno kolajno in postavila državni rekord. " Tekačica na 400 metrov z ovirami je še izpostavila, da si želi predvsem dobro tehnično odteči. 

Normo za SP je postavil tudi Puhar, ki je aprila v Hamburgu na svojem maratonskem debiju tekel 2;18:22. Pred SP je odšel na višinske priprave v St. Moritz. "Treningi so bili zelo dobri, opravil sem jih ob podpori švicarskega trenerja in ostalih atletov tam. Ko sem se vrnil v domovino, sem pridobil kilogram ali dva, potreboval sem tudi počitek in regeneracijo, da je telo prišlo k sebi. Malo sem očitno preobčutljiv na hitre vremenske spremembe. Prvič sem bil namreč tako dolgo v drugem okolju in na višinskih pripravah. Ko sem danes naredil kar težak trening, pa se je pokazalo, da sem že zelo dober. V Londonu bom tekel, kolikor mi bodo noge dale, " je dejal Puhar, ki bo v Londonu nastopil na svoji prvi veliki tekmi.

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ