Je čas za novo slovensko odličje?

Je čas za novo slovensko odličje?
02.03.2017 AVTOR: L. Z.
Osem let je minilo od zadnjih slovenskih kolajn na dvoranskih evropskih prvenstvih. To se utegne spremeniti v soboto.

V Torinu 2009 sta srebro osvojili Marija Šestak v troskoku in Sonja Roman v teku na 1.500 metrov.

Luka Janežič: »Cilj je finale, kjer pa je sicer vse mogoče, lahko bom prvi ali pa zadnji.«

Ne pozabite: leta 2015 je Predanič pred SP v Pekingu napovedal državni rekord …
 

V Torinu 2009 sta srebro osvojili Marija Šestak v troskoku in Sonja Roman v teku na 1.500 metrov (v cilj je sicer pritekla kot tretja, a je kasneje napredovala na drugo mesto, saj so pri jemanju nedovoljenih poživil ujeli zmagovalko Rusinjo Ano Alminovo). Takrat je Luka Janežič štel 13 let, nastopal za AK Medvode, treniral pod vodstvom Francija Bohinca,tekmoval pa v teku na 60 m ter skoku v daljino in višino. V šestih letih je zamenjal klub (AD Kladivar Celje), trenerja (Rok Predanič) in disciplino – ter postal eden najboljših evropskih tekačev na 400 m. Ki ima dobre možnosti, da v Beogradu ponovi dosežka Romanove in Šestakove in postane sploh prvi moški, ki bi se na tem tekmovanju povzpel na oder za zmagovalce v slovenski trenirki.

A se tako atlet kot trener dobro zavedata, da je najprej treba priti v sklepni del tekmovanja. »Cilj je finale, kjer pa je sicer vse mogoče, lahko bom prvi ali pa zadnji, « je dejal Janežič, lani peti na EP na prostem. Med prijavljenimi atleti si deli četrti izid sezone. Prvi favorit je nedvomno Čeh Pavel Maslak, ki v dvoranah kraljuje zadnjih nekaj let in ima tudi letošnji najboljši rezultat (45,80). Za njim so trije Španci (Oscar Husillos – 45,92, Lucas Bua – 46,23 in Samuel Garcia – 46,35) ter Janežič (46,35), med katerimi ima slednji daleč največ mednarodnih izkušenj, ki na velikih tekmovanjih običajno igrajo pomembno vlogo.

Seveda ni lista prijavljenih izidov edino merilo: nevarna bosta tudi Nizozemec Liemarvin Bonavecia in Poljak Rafal Omelko – prav zaradi prej omenjenih mednarodnih izkušenj. Veseli dejstvo, da je Janežič letos oba že premagal. Zato niti najmanj ne preseneča izjava njegovega trenerja za Delo: »Kolajna bo! No, prvi cilj je finale, tu pa potem boj za odličje. « Ne pozabite: leta 2015 je Predanič pred SP v Pekingu napovedal državni rekord …

Značke: Atletika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ