Je valjčkanje res učinkovito?

Je valjčkanje res učinkovito?
21.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Foam Roller Brasil / Facebook

Mnogi tekači brez valjčka za masažo ne gredo nikamor, saj jim pomaga zmanjšati bolečine v mišicah, izboljšati fleksibilnost in performans. Kaj pa na to pravijo raziskave?

Če niste sami poskusili, pa ste gotovo v kakšni telovadnici že videli posameznike, ki so se tako in drugače – ter po možnosti vsi nakremženi - valjali po valjčku. To čudo samomasaže je na sceno prišlo pred kakšnimi dvajsetimi leti, njegova priljubljenost pa še vedno narašča. Celo tako zelo je priljubljen, da je na voljo v vseh mogočih velikostih, nekatere različice pa celo vibrirajo. Da ga uporablja tako veliko število ljudi ni nič nenavadnega. Valjček namreč pomaga razbiti zlepljeno tkivo v mišicah, pomaga pri raztezanju, ogrevanju in spodbuja regeneracijo tkiva. No, vsaj tako pravijo tisti, ki ga rdno uporabljajo, študij o tem, ali je to vse res ali ne, do sedaj namreč ni bilo veliko. Za eno večjih se je odločila raziskovalna ekipa iz Nemčije, ki je vse opravljene študije zbrala v veliko meta analizo. Želeli so namreč izvedeti, kakšen učinek ima valjčkanje na performans v smislu izboljšanja sprintov, skokov, fleksibilnosti, okrevanja in bolečin v mišicah. V analizo je bilo sicer vključenih 21 študij, od katerih so pri 14-ih uporabljali valjček za ogrevanje; v 7-ih študijah pa so valjček uporabljali za regeneracijo po vadbi. Končen rezultat je pokazal, da je imelo valjčkanje, kot del ogrevanja, vsesplošen pozitiven vpliv na sprinte in fleksibilnost, obenem pa je, v primeru izvajanja po vadbi, tudi olajšalo bolečine v mišicah. Valjčkanje pred vadbo je izboljšalo izvedbo sprintov za 0.7%, fleksibilnost pa za 4%. Valjčkanje po vadbi pa je pomagalo omejiti zmanjšanje dodatnih sprintov in moč performansa za okoli 3% in 4%. Obenem pa so se za 6% zmanjšale bolečine v mišicah.

Čeprav to niso velike spremembe, so vseeno pozitivne. Zato so strokovnjaki zaključili, da so učinki valjčkanja na performans in okrevanje, čeprav majhni in delno zanemarljivi, vseeno v nekaterih primerih relevantni. Kar pomeni, da če vam valjčkanje prija in opažate, da se po njem počutite bolje, z njim le nadaljujte.

Povzeto po: Does foam rolling really work, or is it just a waste of time?, ki je dostopen tukaj?

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ