Kaj je razlog, da procesirana hrana redi?

Kaj je razlog, da procesirana hrana redi?
30.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: JIP/ Wikipedia

Procesirana hrana je bolj priročna, lažja za pripravo, a ne ravno najbolj zdrava in pogosto tudi redi. Zakaj?

Da povezava med procesirano hrano in debelostjo obstaja je znano že dolgo, a vsaj do sedaj ni bilo jasno, kaj je dejansko krivo za povečanje telesne teže ali debelost. Raziskovalci so tako izvedli prvo naključno, kontrolirano študijo, kjer se spremenljivka testira na eni skupini, druga skupina pa deluje kot kontrolna – glede na kaloričen vnos in pridobljeno težo na procesirani in neprocesirani prehrani.

V študiji, objavljeni v reviji Cell Metabolism, so raziskovalci razdelili skupino 20 sodelujočih v dve skupini. Prva je jedla neprocesirano hrano v obliki treh obrokov dnevno in prigrizkov. Vse obroke so jim vnaprej pripravili in 14 dni tudi dostavljali. Druga skupina pa je to isto obdobje jedla le procesirano hrano, kot so kornfleksi, mleko z raznimi dodatki, predhodno pakirani borovničevi mafini in margarina. Po dveh dneh sta skupini zamenjali prehrano za nadaljna dva tedna. Raziskovalci so le popazili, da so kalorije in hranila, kot so ogljikovi hidrati, maščobe, sladkor in sol bili enaki v vseh obrokih. Udeležence pa so poučili, da so pri vsakem obroku jedli tako malo oziroma tako veliko kot so si želeli. Na koncu raziskave pa je bilo jasno da so posamezniki pojedli veliko več takrat, ko so jedli zelo procesirano hrano, in sicer za kar 500kcal več na dan kot pa, ko so jedli neprocesirano hrano. Obenem pa so s procesirano prehrano zaužili tudi 54krat več sladkorja in 1.8krat več nasičene maščobe. Posledično je bila procesirana hrana tudi kriva za dodaten kilogram na tehtnici, ki pa so ga z uživanjem neprocesirane hrane tudi izgubili.

Raziskovalci menijo, da je bilo za pretirano uživanje procesirane hrane krivo predvsem to, da so jo jedli prehitro, zato so je tudi pojedli preveč. Razlike v količini zaužitih kalorij pa niso bile povezane z razlikami v apetitu, okusu hrane ali tem, da bi jim katera vrsta hrane bila bližje. Zato bo za določitev vzroka potrebna še kakšna dodatna študija. Da se pa na splošno zaužije več procesirane hrane kot neprocesirane, pa je verjetno krivo dejstvo, da je prva znatno bolj poceni od druge. Obenem pa je pol pripravljena ali že pripravljena hrana bolj pripravna, ko smo na tesnem s časom. A to so nenazadnje le izgovori, saj tudi za zdrave obroke ne potrebujete veliko časa za pripravo. Lahko si pripravite bolj preproste ali pa za nekaj dni vnaprej ter jih pred uživanjem le pogrejete.

Povzeto po: The real reason processed foods make you gain weight, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ