Kaj obleči za tek v hladnejših dneh

Kaj obleči za tek v hladnejših dneh
09.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Da boste lažje našli pravo kombinacijo oblačil za tek v hladnejših dneh.

Zaradi nižjih temperatur je v hladnejših dneh malce lažje teči kot v poletnih. Edina težava je najti pravo kombinacijo oblačil, v katerih vam ne bo prevroče in tudi ne prehladno. Da se boste izognili težavam, vam priporočamo, da upoštevate pravilo slojenja oziroma če poenostavimo – oblecite si več različnih oblačil, ki jih lahko med tekom slečete. Tako s tekom začnete toplo oblečeni, ko se nekoliko ogrejte, pa odstranite zgornje oblačilo in si ga zavežete okoli pasu ali pa, če tečete v krogih, ga pustite kje v bližini (če je to mogoče in varno).

Da boste vsakič lažje izbrali prava oblačila za tek, pa pred izborom vedno preverite zunanjo temperaturo, ter tej dodajte okoli 10-15 stopinj. Če torej termometer kaže 4 stopinje, boste, potem, ko se boste segreli, imeli občutek kot da je zunaj okoli 14-19 stopinj. V primeru, da ob nižji temperaturi piha veter, vedite, da je v resnici nekoliko stopinj hladneje. Pri, na primer 4 stopinjah, z občutkom 1 stopinje, boste po segretju imeli občutek, da je morda dobrih 10 stopinj celzija. Če temperatura pade pod ničlo in zunaj zmrzuje, pa je že smiselno, da svoj trening preselite na tekaško stezo. Varnost in zdravje sta namreč vedno na prvem mestu.

Sicer pa je dobro, da imate v hladnejših dneh v omari naslednja oblačila:

  • tekaške pajkice v zimski različici (njihova podloga je toplejša, zato vam bo med tekom prijetno toplo)
  • lahka majica z dolgimi rokavi in nekoliko toplejša majica z dolgimi rokavi (na voljo so tudi posebne termo majice za tek, ki so izjemno tople zato boste lahko tekli z manj oblačili)
  • tekaške rokavice in kapa
  • vetrovka
  • tekaške nogavice

Povzeto / prirejeno po: What should I wear running in this weather? The runners's guide to layers when running in the cold, ki je dostopen tukaj.

Značke: Oprema, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ