Kako lahko eno raztezanje bistveno izboljša vaš tek

Kako lahko eno raztezanje bistveno izboljša vaš tek
01.04.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

»Razteg na kavču« lahko znatno zmanjša bolečine v stopalih in hrbtu ter izboljša zmogljivost.

»Razteg na kavču« ali »Mrtvi razteg« znatno izboljša vaš tek na več nivojih ter obenem olajša tudi težave s tekaškim kolenom. V raztezanje so namreč vključene mišice kot so fleksorji kolka, kvadriceps in TFL (tensor fascie latae), ki lahko potegnejo koleno iz poravnave kar povzroči otekanje in draženje. Sicer pa lahko tovrstno raztezanje pomaga odpraviti tudi druge običajne poškodbe, ki jih povzroča teka, na primer pretegnjena meča, sindrom iliotibialnega traka ter bolečine v križu.»Sprednji kolk je pogosto tihi morilec,« pravi Charlie Merrill, fizioterapevt iz Boulderja v Koloradu. »Večina ljudi namreč ne bo vedela, da je tog, bodo pa zato imeli druge težave. Na srečo lahko s tem raztezanjem zmanjšate obremenitev nekaterih drugih sklepov in omogočite tek z zdravo biomehaniko.«

Odpiranje kolka sicer lahko izboljša zmogljivost, kar omogoča širši razpon gibanja za dovolj dolg korak, da se popolnoma odmakne. »Za tekače, ki dostopajo na površino s sredino stapala je to bolj pomembno kot za tiste, ki dostopajo s peto, saj so ti odvisni od takšne drže,« pravi Merrill. Če pa udarite s peto preveč in morate zmanjšati zaviranje, je odpiranje sprednjega dela kolka bistven korak pri premikanju koraka bolj pod in za telo. »Povprečna oseba je že zelo zategnjena v kvadricepsih in fleksorji kolka zaradi pretiranega sedenja,« dodaja Kirk Warner, nekdanji trener v The Run Experience. Ta razteg pa lahko pomaga proti tej zategnjenost in izboljša mehaniko in učinkovitost telesa.

Kako izvesti »Razteg na kavču«


Vir: Man Flow Yoga

Kot vsa statična raztezanja je tudi tovrstno raztezanje najbolje izvajati po teku ali vadbi ter tudi na dneve, ko ne tečete.

Povzeto po: How One Essential Stretch Can Improve Your Running, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ