Kako lahko tekači ravnamo bolj ekološko?

Kako lahko tekači ravnamo bolj ekološko?
25.04.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Tekači lahko ustvarimo veliko odpadkov, zato je obvezno, da pripomoremo tudi k ekološki osveščenosti.

Tekače najpogosteje zanese prav v naravo. Tam, kjer je doma svež zrak, zelenje in čisto naravno okolje. Zavedati se moramo, da vstopamo v življenjsko okolje mnogih rastlin in živali, zato je pomembno, da okolje ostane čisto. Na našem planetu je odpadkov že tako ali tako preveč, zato se moramo tudi tekači potruditi, da naš planet ostane čist. Kako to storiti?

Živite ekološko

Največja osnovna ekološka navada, ki jo dandanes pozna že vsak Slovenec, je zagotovo pravilno ločevanje odpadkov. Če še vedno sodite med redke ljudi, ki odpadkov ne ločujejo, se lahko zamislite. Če niste prepričani, kam sodi kateri odpadek, lahko to vedno preverite na širnem spletu ali pri svojemu komunalnemu ponudniku, zato je skrajni čas, da odpadke ločite pravilno. Da bi bilo odpadkov čim manj, izbirajte izdelke, ki imajo večje pakiranje, da bo embalaže čim manj, in izbirajte izdelke, ki niso pakirani v embalaži, temveč so na 'rifuzo'. Kupujte lokalno. Izogibajte se plastičnim vrečkam.

Odpadkov ne mečite v naravo

Kot tekač verjetno velikokrat s seboj nosite energijsko tablico ali gel. Ko to zaužijete, embalaže nikar ne zavrzite na tla, temveč jo hranite pri sebi in nato vrzite v najbližji zabojnik.

Ob teku pobirajte odpadke

Če tečete po prijetni in čisti potki ob reki, v gozdu ali ob jezeru in spotoma opazite na tleh odpadek, a poberite in nesite do najbližjega zabojnika. Če ste član tekaške skupine, organizirajte čistilno akcijo in očistite poti, po katerih tečete.

Spodbujajte ločevanje odpadkov na tekaških prireditvah

Žal še dandanes na mnogo tekaških prireditvah ni ustreznih zabojnikov. Ob ciljni črti je tekaču običajno na voljo voda v plastičnem lončku ter sadje. Bananin olupek in plastični lonček pa je tekač primoran vreči v eno, isto vrečo za smeti. Če pomislite, da je na teh tekmah na stotine tekačev, vam hitro lahko postane jasno, da na tak način dobimo veliko količino nepravilno ločenih odpadkov. Spodbujajte organizatorje na prireditvah, da ponudijo različne zabojnike oz. vreče za smeti, da se odpadki lahko ločujejo.

Ne vozite se z avtomobilom

Če se le da, po opravkih ali v službo pojdite peš ali s kolesom.

Zmanjšajte količino plastičnih odpadkov

Plastične lončke in plastenke, ki ste jih uporabili in zavrgli, stisnite skupaj, da čimbolj zmanjšate prostornino odpadka. Uporabljajte lončke za trajno uporabo.

Pranje perila

Glede na to, da imajo tekači velike količine športnih oblačil, ki so potrebne pranja, in da ta oblačila peremo zelo pogosto, izbirajte okolju prijazna sredstva za pranje oblačil.

Staro opremo pravilno odvrzite

Stare tekaške opreme ne zavrzite v mešane odpadke, temveč jih nesite v zabojnik za tekstil, kjer jih bodo ustrezno reciklirali. Če so športna oblačila še lepa in uporabna, jih lahko nesete na zbirališča za oblačila, kjer oblačila uporabijo ljudje, ki si jih morda ne morejo privoščiti. Tekaških copat, ki morda niso več primerna za tek, reciklirajte: uporabite jih za delo na vrtu, manjše pohode ali za na kolo. Nedelujoča ura ali star mp3 predvajalnik spada pod odpadno električno ali elektronsko opremo, zato preverite pri svojemu komunalnemu ponudniku, ali ima ustrezno zbirališče za tovrstne odpadke.

Tecite lokalno

Za manjšo porabo izpušnih plinov tecite lokalno in obiskujte lokalne tekaške prireditve; večjih pa se udeležujte tako, da se vas več tekačev vozi v enem vozilu.

Tekači obožujemo naravo, zato je pomembno, da tudi sami pripomoremo k čistemu okolju.

Kakšne ekološke ukrepe so sprejeli letos na londonskem maratonu? Preberite TU.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ