Kako povečati učinek probiotikov?

Kako povečati učinek probiotikov?
01.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: Siggi's/ Facebook

Probiotiki ne le izboljšajo prebavo, temveč tudi vaše zdravje in posledično zmogljivost pri vadbi. A kako jih jemati, da boste iz njih res iztisnili tisto najboljše?

Prednost dajte probiotikom iz prave hrane
Probiotike lahko najdete že v hrani, ki jo uživate, in sicer v fermentiranih mlečnih izdelkih kot so kefir, jogurt in starani siri ter v kislem zelju, kruh iz kislega testa, kombuči itd. Vse pogosteje pa nekateri proizvajalci hrane probiotike dodajajo tudi v živila, ki naravno probiotikov ne vsebujejo. Tem se je seveda bolje izogibati, saj so v njih najverjetneje tudi drugi aditivi, ki so vsej prej koristni za vašo prebavo in zdravje. Zato raje posegajte po zgoraj navedenih naravnih virih probiotikov. Sicer pa, kot zanimivost lahko navedno, da so za športno aktivne najbolj koristni probiotiki laktobacili in bifidobakterije, ki se nahajajo v mlečnih izdelkih.

Presodite, ali nadomestke res potrebujete
Če menite, da s hrano ne dobite dovolj probiotikov, je smiselno poseči po dodatkih. Morate pa vedeti, da imajo naravni viri probiotikov najbolj ugodne bakterije za vašo telo, saj ugodno vplivajo na prebavo in jih tudi telo brez težav absorbira. Nadomestki pa se med seboj razlikujejo, predvsem po tem, kako aktivne kulture vsebujejo in kako lahko oziroma težko jih črevesje absorbira. Prav tako pa morate pri nadomestkih pozorni na to, koliko bakterij vsebujejo. Raziskave so namreč pokazale, da so najbolj učinkoviti tisti nadomestki, ki jih vsebujejo več.

Dodajajte jih počasi
Probiotike boste v svoj vsakdan morali začeti dodajati počasi, da bi lahko zaznali ugodne učinke na vašo prebavo in zdravje. Obenem pa tudi zato, ker bi vam pretiravanje s probiotiki kaj lahko povzročilo napihnjenost, pline in drisko. Zato počasi in po pameti, pa bo vaša prebava sčasoma tekoča, vaše počutje in zmogljivost pri športnih aktivnostih pa odlična.

Povzeto po: 4 Ways to Maximize the Benefits of Probiotics for Better Gut Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ