Kako premagati bolečino med tekom?

Kako premagati bolečino med tekom?
22.02.2017 AVTOR: L. Z.
Če ste mislili, da le rekreativci občutijo strah pred tekmo, ste bili v zmoti. Tina Muir, vrhunska britanska tekačica (njen osebni rekord v maratonu znaša 2:36) ponuja nekaj nasvetov, kako se spopasti z živčnostjo in bolečino.

Če se pripravljate na pomembno dirko, denimo Ljubljanski maraton, je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite, nastop na kakšni »vaški« tekmi.

Z umskim naporom se je treba ukvarjati resno – prav tako kakor s telesnim.

Muirjeva kot učinkovito metodo navaja še štetje: da se zamotite in odmislite bolečino, počasi štejte do, recimo, sto.

Ne le telesno, tek je tudi umsko naporno početje. Predvsem takrat, ko nam postane težko in se moramo priganjati naprej. Večina ostalih športov je bolj razgibana: treba je doseči točko, gol, pomagati ekipi …

Marsikdo verjame, da se telo počasi privadi na napore in da tek – pozor, govorimo o tekmovalnem teku, ne »iztekih za dušo « – postane prijetno, rutinsko opravilo. Muirjeva se s tem ne strinja. Z umskim naporom se je treba ukvarjati resno – prav tako kakor s telesnim. Tukaj je nekaj taktik.

Najbolje je, da se z naporom sprijaznite, saj med tekom ni bližnjic. Sčasoma se boste lažje opominjali, da je bolečina le prehodna. Če se pripravljate na pomembno dirko, denimo Ljubljanski maraton, je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite, nastop na kakšni »vaški « tekmi. Tako boste izkusili strah na jutro tekme, vznemirjenje na štartni črti in kajpak glasove v glavi, ki vam ob bolečini govorijo, da odnehajte.

Tako boste spoznali, s čim se v krizi najbolje motivirate. Pogosto so to razlogi, zakaj ste se sploh prijavili na tekmo. Karkoli je že, najdite nekaj besed ali fraz in si jih v trenutkih dvoma ponavljajte zmerom znova. Ko boste dokončali že dovolj tekmovanj, se boste lahko motivirali tudi z magičnimi trenutki v cilju – nič ni lepšega, kot z odliko opraviti zastavljeno nalogo.

Muirjeva kot učinkovito metodo navaja še štetje: da se zamotite in odmislite bolečino, počasi štejte do, recimo, sto. Sam bi na tem mestu svetoval podobno metodo: v mislih si zapojte kakšno pesem. Upam si trditi, da je moj način prijetnejši. Preprosto zato, ker je glasba prijetnejša od matematike.

Povzeto in prirejeno po prispevku Tina Muir 's guide to battling running demons, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ