Kako preprečiti vnetje pokostnice

Kako preprečiti vnetje pokostnice
21.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Imate pogosto težave s pokostnico ali se jim le želite izogniti? Potem upoštevajte spodnje nasvete.

Zamenjajte obutev
Če ste že imeli težave s pokostnico in se jim želite v prihodnje izogniti, morate paziti na to, kakšno tekaško obutev uporabljate. Po priporočilih strokovnjakov je najboljša tista, ki omejuje pronacijo in nudi podporo stopalnemu loku.

Povečajte vnos kalcija in vitamin D
Kalcij in vitamin D sta pomembna za močne kosti, zato poskrbite, da ju zaužijete v zadostnih količinah. Priporočen dnevni vnos kalcija je 1300mg, vitamina D pa 400mg. Prvega lahko zaužijete s hrano, pri drugem ga največ dobite s sončno svetlobo, zato ga je v zimskem času priporočljivo uživati s pomočjo prehranskih nadomestkov.

Sledite pravilu 10%
Prehitro preveč je najpogostejši razlog, da pride do vnetja pokostnice, zato previdno pri takih podvigih. Ko povečujete obremenitev, bodisi razdaljo ali hitrost, to počnite po pameti. Pri razdalji pa vedite, da jo je modro povečati le za 10% tedensko, da se izognete težavam.

Okrepite kolke in trup
Trup in kolki igrata pri teku pomembno vlogo, zato sta za tekače zelo pomembna. Okrepljena namreč pripomoreta k izboljšanemu koraku pri teku in telesni mehaniki.

Skrajšajte korak
Krajši korak in povečana kadenca koraka vam lahko pomaga izboljšati mehaniko koraka, saj boste manj obremenili stopala, pokostnico in kolena ter preostalo kinetično verigo. Poskusite šteti korake eno minut na strani. idealno pa bo, če jih boste prešteli 85-90 na minuto.

Povzeto po: How to prevent shin splints, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ