Kako se izogniti ščipanju v predelu trupa

Kako se izogniti ščipanju v predelu trupa
04.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Tudi vas kdaj med tekom zbode neprijetno ščipanje ob strani trupa? Preverite, kako si lahko pomagate.

Okrepite svoj trup
Le 10 minut vaj za krepitev trupa tedensko lahko okrepi šibke trebušne mišice in jih naredi bolj odporne na utrujenost, obenem pa tudi manj dojemljive za krče. Dodaten plus močnih mišic trupa pa je tudi ta, da boste tekli bolj učinkovito in da bo vsesplošna ranljivost za poškodbe manjša.

Pametno se prehranjujte
Kaj in kdaj jeste pred tekom lahko prispeva k temu, da med tekom doživljate ščipanje v predelu trupa. Če vaše telo še prebavlja hrano, se bo manj krvi pretakalo v področje trebušnih mišic, kar seveda lahko povzroči krče. Hrana, ki je bogata z maščobami in vlaknine pa se dlje časa prebavljajo in bi se jih morali izogibati kakšno uro ali dve pred začetkom teka. študije so tudi razkrile, da sadni sokovi in napitki, ki vsebujejo veliko sladkorja lahko prispevajo k tovrstnim težavam. Zato je smiselno, da če imate težave, spremljate kaj uživate pred tekom.

Ogrejte se
Če boste iz stoječega položaja kar tako nenadoma prešli v sprint, zato da bi pohiteli s treningom, lahko pride do težav. Ena od njih je neredno, hitro dihanje, zaradi katerega vas začne tudi ščipati v predelu trupa. Da to preprečite, se pred treningom vedno ogrejte s hojo ali nekaj dinamičnimi gibi, ki vam bodo pognali kri po žilah. Nato pa s tekom začnete počasi, da se telo ogreje ter privadi na tek.

Dihajte pogosteje
Če je dihanje preplitko, ne zagotavlja mišicam, tudi tistim na predelu trebuha, dovolj kisika. Vdihovanje in izdihovanje polno in globoko lahko pomaga zmanjšati pojavnost ščipanja v predelu trebuha. To storite tako, da si vzamete dva koraka za dvih in enega za izdih ter s tem povečate globino vdiha.

Kako si pomagati
Če ste naredili vse, kar ste lahko, da bi ščipanje preprečili, pa vas je vseeno uščipnilo, si lahko pomagate takole:
- upočasnitem tempo teka v lahkoten tek ali celo hojo
- izdihnite, ko noga na nasprotni strani zadene tla
- postopoma povečujte tempo, ko se bolečina umiri
- ostanite osredotočeni na dihanje, da se ščipanje ne vrne

Zakaj deluje? Ker, ko izdihnete, uporabite trebušne mišice, ko se to zgodi, v skladju s tem, ko vaša noga stopi na tla, sila doskoka potuje po telesu in v trup ter povzroči, da se delujoče mišice skrčijo in ustvarijo krč. Ko spremenite stran pristanka na drugo stran, napesto popusti in težava izveni.

Povzeto po: 5 ways to help ditch the stich, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ