Kako teči v hrib?

Kako teči v hrib?
06.08.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite začeti s tekom v hrib ali celo gorskim tekom? Da boste lažje tekli navkreber, si prej preberite nekaj naših nasvetov.

Dobra fizična pripravljenost
V hrib raje ne začnite teči brez dobre kondicije, saj bi hitro omagali, lahko pa se tudi poškodujete. Tek v hrib je primeren za tiste z dobro tekaško kondicijo, ki želijo svoje sposobnosti še izboljšati oziroma začeti s tekom po brezpotjih, gorskim tekom itd.

Pazite na držo
Posebej pomembna pri teku v hrib je drža, saj boste, če bo ta prava, veliko lažje tekli. Zato zravnajte trup in se v pasu nekoliko nagnite naprej, saj boste tako lažje tekli navzgor in tudi lažje dihali. Roke kot vedno rahlo pokrčite, a jih ne držite trdno ob telesu, temveč z njimi migajte naprej in nazaj. Kaj hitro boste namreč opazili, da tako lažje tečete. Nenazadnje pa pazite tudi na to, da boste delali krajše korake.

Dihajte globoko
Pri teku v hrib bo seveda napor večji, zato boste hitro zelo zadihani. Da vas to ne bi oviralo, dihajte globoko in kar se da enakomerno. To vam bo namreč pomagalo, da boste lažje premagovali pot navzgor.

Dobra psihična pripravljenost
Tek po ravnini je lahkoten in ga hitro usvojite, prav tako pa ob tem ni naporen za telo. Tek v hrib, po drugi strani, zna biti izjemno naporen, tudi boleč, zato morate imeti zanj dobro motivacijo in trdno voljo. Če ju nimate, boste kaj hitro odnehali. Zato si pred začetkom zadajte dobro motivacijo, cilj, ki ga želite doseči. No, lahko pa preprosto začnete teči in poskusite vzdržati do konca, tudi tako boste videli, ali in kako trmasti ste.

Ko ne gre – hodite
Seveda se vam lahko zgodi, da dolge poti na trenutke preprosto ne boste zmogli. Nič zato, takrat se preprosto ustavite, nadihajte in hodite, dokler spet ne začutite, da lahko nadaljujete.

Tek v hrib razdelite na kose
Tako kot je včasih lažje daljše teke razdeliti na več delov, je dobro razdeliti tudi teke v hrib. Razdelite si jih tako na več delov, na koncu vsakega pa malce hodite, se nadihajte ali pretegnite. Tako bo izziv lažje sprejemljiv in tudi izvedljiv.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ