Kako trenirajo najboljši na svetu?

Kako trenirajo najboljši na svetu?
17.03.2023 AVTOR: L. Z.
'Vsi moji tekači trdo trenirajo, a če me vprašate, vam povem po resnici: Mo ima meni doslej ne videno sposobnost ubiti se na treningih in tekmah,' je o Moju Farahu, najuspešnejšem dolgoprogašu zadnjih let, dejal trener Alberto Salazar.

Če na omenjenih platformah tekaškim navdušencem ponuja le drobtinice, so na spletni strani na prodaj tudi celotne zbirke treningov vrhunskih tekačev.

Čeprav so informacije, ki jih Sweat Elite ponuja, vsekakor zanimive številnim tekačem, obstaja tudi slaba plat tega projekta: niso ekskluzivne.

Sweat Elite torej ne ponuja čudežnega recepta za uspeh.

Podobne modrosti, nasvete in tudi konkretne treninge objavlja spletna stran Sweat Elite, ki je zelo dejavna na facebooku in twitterju. Če na omenjenih platformah tekaškim navdušencem ponuja le drobtinice, so na spletni strani na prodaj tudi celotne zbirke treningov vrhunskih tekačev – od Salazarjeve skupine do Alžirca Taufika Makhloufija, olimpijskega prvaka iz Londona in podprvaka iz Ria na 1.500 metrov.

Čeprav so informacije, ki jih Sweat Elite ponuja, vsekakor zanimive številnim tekačem, obstaja tudi slaba plat tega projekta: vsebine niso ekskluzivne. Gre le za zbirko podatkov, ki so bili v preteklosti objavljeni v različnih intervjujih, portretih, raziskavah … do katerih lahko v nekaj zastonj pride vsak povprečen uporabnik interneta.

Sweat Elite torej ne ponuja čudežnega recepta za uspeh. Prej obratno: če ljubiteljski tekač v objavah tipa »Trening Steva Crama: 12x300 m v 41-42 sekunde s tri četrt minute počitka« išče navdih za svoje treninge, namesto da bi novico prebral le kot zanimivost, si bo naredil več škode kot koristi. Steve Cram je namreč prvi človek, ki je 1.500 metrov pretekel pod tremi minutami in pol – hitreje, kot marsikdo zmore 500 metrov krajšo razdaljo.

Vseeno se najdejo tudi univerzalni nasveti. Colm O'Connel, eden najzaslužnejših mož za prevlado kenijskih tekačev v zadnjih desetletjih, je za pristop k treningu izpostavil štiri stvari:

Oseba (atlet) je pomembnejša od programa,

atleta moramo poznati, preden se začnemo pogovarjati o programu treningov,

program je dober le toliko kot atlet, ki ga izvaja,

program je narejen za tekača, ne tekač za program.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ