Kako umazana je vaša steklenička za vodo?

Kako umazana je vaša steklenička za vodo?
01.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Verjeli ali ne, na njem je zagotovo več bakterij kot si morda mislite.

Se spomnite, kdaj ste zadnjič zares očistili vaš bidon za vodo? Morda ne bi bilo slabo, če bi to storili kar takoj. Nova študija, ki prihaja iz Brazilije namreč pravi, da so stekleničke in bidoni za ponovno uporabo veliko bolj umazani kot si morda mislite.

V študiji so raziskovalci prosili 30 članov telovadnice, da jim predajo svoje bidone, da jih testirajo, rezultate pa so nato primerjali z bidoni, ki še niso bili uporabljeni. Ugotovili so, da so bili uporabljeni bidoni v kar 83% kontaminirani z bakterijami, med katerimi so prevladovale bakterije stafilokok aureus (27%) in e.coli (17%). Profesor mikrobiologije in patologije na NYU School of Medicine, Philip Tierno, pravi, da so bakterije stafilokoka prisotne v nosovih okoli 30% ljudi in na splošno niso nevarne. Bakterije e.coli pa so prisotne v prebavnem traktu, nekateri njihovi sevi lahko povzročijo diarejo in druge bolezni.

Se torej lahko zgodi, da zaradi umazanega bidona zbolite? To je odvisno od več dejavnikov, kot so količina in tip bakterije, ki je prisotna ter imunski sistem posameznika.

Bakterije na bidone pridejo med uporabo, in sicer, če si ne umijemo rok po uporabi stranišča ali se dotikamo določenih površin, kjer so bakterije že prisotne, nato pa uporabljamo bidon. Zato je zelo pomembno, da si roke umivate redno, prav tako pa da po treningih vedno dobro očistite bidone, najbolje v pralnem stroju. Izogibate pa se plastičnim bidonom in tistim iz hrapavih materialov, saj se bakterije na njih najraje zadržujejo. Zato vam priporočamo uporabo jeklenih ali kovinskih bidonov ali flašk iz stekla. Nenazadnje boste tovrstne površine tudi lažje čistili.

Povzeto po: Just how dirty is your reusable watter bottle, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ