Kakšen tip tekača ste?

Kakšen tip tekača ste?
18.07.2012 AVTOR: Uroš Buh
Poleg tehničnih lastnosti posameznega tekača, obstajajo še različne tipologije, ki se delijo predvsem po entuziazmu in volji do teka.

Da bi izboljšali svojo tekaško tehniko, kondicijo in da bi lahko sledili svojim tekmovalnim načrtom, je pomembna doslednost pri treningu. Za to, da bi sploh lahko pravilno določili način in količino treninga, pa je potrebno najprej določiti, kakšen tip tekača pravzaprav ste, za kar je mnogokrat potrebna iskrenost predvsem do samega sebe.

Dvakratni olimpijski maratonec, Američan Alan Culpepper, danes priznan atletski trener, je v izvirnem članku za spletni portal running.competitor razvil metodo prepoznavanja tekača, ki mu zagotavlja, da bo lahko posamezniku po oceni napisal primeren načrt treninga. Vsakega tekača, naj si bo začetnik, ki si želi prvič odteči 10ko, postaviti osebni rekord na polmaratonu ali pa izkušen maratonec, povpraša o njegovih tekaških navadah. Pri tem navadno ugovoti, da se vsak uvrsti v eno izmed štirih, spodaj opisanih kategorij.

Tip tekača: “Moram priti nazaj v formo!

Takšen tekač ponavadi ne teče prav pogosto ali pa sploh ne, a razglablja o teku zelo pogosto - s kolegi v službi, prijatelji, doma. Morda celo ujame prenos kakšnega izmed večjih maratonov po televiziji, ali pa dobi kurjo polt, ko gleda zaključek olimpijskih iger, kjer so vrhunski boji podkrepljeni še z dramatičnim avizom, nato pa vstane iz naslanjača in svečano razglasi: “ To je to! Moram priti nazaj v formo! ” Takšen tekač ima sicer resnično željo in namero, pri tem ima pogosto celo zelo vzvišen cilj “preteči maraton ”, a mu manjka osnovna sestavina: dejanski tek.

Če ste to vi: Zelo hitro pademo iz tirov svoje tekaške forme in se udobno namestimo v svojo samozadovoljno podobo brez cilja. Nikar ne odlašajte in čim prej začnite s tekom in nabiranjem kondicije; prijavite se na tekmo in tako vas bo motivacija držala še naprej! Pri tem ne pozabite, da si ni potrebno zastavljati previsokih ciljev, rajši izberite kaj zabavnega in dosegljivega vašim sposobnostim.

Občasni/ sezonski tekač

Tak tip tekača ponavadi izkoristi vsakoletno tekaško prireditev kot motivacijo, da se ponovno ‘aktivira ’ in začne s svojim šest- do osemtedenskim ciklusom treninga. Lahko bi sicer izbral še manj treninga, a se hoče izogniti popolni agoniji, ko bo primoran samo preteči so cilja. Za takšne tekače je šest do osem tednov ravno dovolj, da nadgradijo svojo formo do te točke, da bodo s svojim nastopom in napredkom zadovoljni. Ko pa je tekma enkrat za njim, pa takšen tip tekača veliko več kilometrov v svojih novih tekaških copatih naredi na poti do najbližje kavarne in nazaj.

Če ste to vi: če tečete le nekaj mesecev skupaj, boste več pridobili, če si boste izbrali še kakšno tekmo. Izberite si tri cilje/tekmovanja v obdobju treh do osmih mesecev in ostanite v formi ves čas. Dokazali si boste, da ste lahko konsistentni, prav tako pa boste še dodatno presenečeni nad vašim napredkom.

Tekač, ki teče vsak dan, z enakim tempom

Tak tip tekača je predan in dosleden, rad je ves čas v formi in prepoznava užitek v teku, a mu manjka predvsem pestrost treningov, ki bi ga privedla do napredka. Vsakdanji tekaški krog po soseski ali po najbližjem parku ali hribu preprosto postane prelahak, tekač pa se znajde v rutinskem teku. Predanost in motivacija, da se vsak dan odpravimo na svež zrak sta sicer dovolj močna, a za napredek je potrebna predvsem pestrost treninga in morda kakšna nova spodbuda.

Če ste to vi: Če vsak dan tečete z enakim tempom, ne morete pričakovati, da boste na tekmi tekli bistveno hitreje. Kar potrebujete je pravi načrt treninga, tekaško skupino ali trenerje. To vam bo pomagalo, da boste svojo tekaško rutino začinili z intervali, fartleki in stopnjevanje, ki vas bodo v končni fazi pripeljali do boljše tekaške kondicije. Ker se predvideva, da že imate močno aerobno bazo, boste do svojih rezultatov lahko prišli že zelo hitro, v obdobju štirih do šestih tednov.

Zanesenjaški tekač

Tak tip tekača je predan, sledi zastavljenim ciljem in uživa v tekaškem načinu življenja in druženju med treningi in tekmovanji. Edina stvar, ki navadno manjka pri takšnem tipu tekača je raznolikost treninga. Ponavadi tečemo v skupinah, kjer pa se pogosto znajdemo v premočnem ali pa prelahkem tempu, glede na svojo pripravljenost – vmesnega načina pa ne pozna.

Če ste to vi: Izberite si specifičen načrt treninga, ki vam bo pomagal pri doseganju specifičnega načrta. Izberite si tekmovanje 12 do 16 tednov v prihodnosti, a si - preden začnete s treningom – nujno izberite načrt treninga ali trenerja, ki vas bo pripeljal do cilja. Bolj specifičen kot je cilj, bolj individualni načrt treninga potrebujete. Zapišite svoje cilje na list papirja in se o tem posvetujte s svojo tekaško skupino, ali s svojim tekaškim trenerjem.

V katerokoli od teh skupin že spadate, vedno obstaja enostaven način, kako se posvetiti specifičnim potrebam svojih tekaških navad in zahtev, da boste tekli hitreje in boljše. Vsi imamo različna življenja in stvari, navznoter in navzven, ki nas motivirajo. Ključ pri vsem tem je iskrenost do samega sebe, poiskati kje se nahajajo ovire na naši poti k napredku in nato sprejeti pravilno odločitev, ki nam bo pomagala pri prečkanju le-teh, ter izboljšanju naše tekaške kondicije in tekmovalnih dosežkov.

 

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ