Kakšen zajtrk zaužiti pred maratonom

Kakšen zajtrk zaužiti pred maratonom
20.05.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Za dolge teke potrebujete veliko energije, ki si jo lahko zagotovite tudi s pravilno sestavljenim zajtrkom.

Zajtrk ni le prvi in najpomembnejši obrok dneva, ki vam zagotovi energijo za dober začetek tega, ampak je pomemben tudi za to, da zapomni vaše glikogenske zaloge. Pred tekom, še posebej pred maraton, je še kako pomembno, da so te polne, saj boste le tako imeli dovolj energije za tako zahteven izziv. Seveda pa ne bo dovolj le, da boste jedli, ampak si morate za to tudi izbrati ustrezna živila. Strokovnjaki priporočajo, da si pred daljšimi teki privoščimo več ogljikovih hidratov, saj so ti najboljši vir energije in se obenem tudi presnavljajo hitreje od beljakovin. Prav to pa je zelo pomembno tudi za to, da boste do energije, ki ste jo zaužili s hrano, tudi dovolj hitro prišli.
No, da bi si lažje predstavljali, kaj jesti, smo vam pripravili nekaj preprostih, a slastnih receptov za obroke, ki jih lahko zaužijete pred maratonskimi teki.

Ovseni kosmiči z banano
Ovseni kosmiči se presnavljajo počasneje, zaradi česar ne boste le dlje časa siti, ampak boste imeli tudi dovolj energije za dolge teke. Za pripravo potrebujete naslednje:
40g ovsenih kosmičem
pol zrele banane
čajno žličko rjavega sladkorja (po želji)
ščepec cimeta
ščepec soli
2 dcl mleka
1 dcl vode (po potrebi jo dodajajte)
1 čajna žlička arašidovega/ mandljevega masla

Navodila za pripravo: Ovsene kosmiče stresite v posodo in jim dodajte pretlačeno banano, cimet in sol, sladkor, mleko in vodo ter kuhajte, dokler se kosmiči ne omehčajo. Dobro je, da kašo ves čas mešate in po potrebi dodate še več tekočine. Ko je kaša pripravljena jo prestavite v skodelice, po želji dodajte še malce cimeta in čajno žličko arašidovega ali mandljevega masla.

Polnovredna žemlja z arašidovim ali mandljevim maslom in banano
Še en odličen zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo je tudi polnovredna žemlja z namazom iz arašidovega/ mandljevega masla in koščki banane. Za pripravo potrebujete:
1 manjšo žemljico iz polnovredne moke
2 čajni žlički arašidovega/ mandljevega masla
1 manjšo, zrelo banano

Navodila za pripravo: Žemljo prerežite na pol in obe polovici premažite z arašidovim/ mandljevim maslom. Banano narežite na koščke, ki jih položite nad namaz. Ob slastnem zalogaju se bo zagotovo prilegla še kavica z mlekom ali le kozarec toplega mleka.

Bananine palačinke
Ne le, da so banane dober vir ogljikovih hidratov, ki vam hitro zagotovijo energijo, ampak so tudi vir mineralov, kot je, na primer kalij. Tudi zato bodo banane palačinke več kot odličen zajtrk pred dolgim tekom. Za njihovo pripravo potrebujete:
2 jajci
1 manjšo, zrelo banano
30 g polnovredne moke
ščepec cimeta
ščepec soli
pol čajne žličke kokosovega olja

Navodila za pripravo: V večjo posodo ubijte jajca, dodajte moko in pretlačene banane, sol in cimet ter vse skupaj zmiksajte s paličnim mešalnikom. Če je zmes pregosta, ji lahko dodate tudi malce mineralne vode ali mleka, da bo bolj tekoča. Nato segrejete ponev in si na njej specite ali eno večjo in debelejšo, dve srednje veliki ali več manjših palačink.

Grški jogurt z mueslijem
Če imate radi grški jogurt, vas bo zagotovo razveselila ta preprosta, a slastna kombinacija, ki vključuje muesli. Jogurt vsebuje tudi veliko beljakovin, zato boste po njem bolj siti, muesli, ki je običajno sestavljen iz žit in suhega sadja, pa vam bo zagotovil dovolj energije za tek. In kaj potrebujete za pripravo?
1 lonček grškega jogurta (cca 250 g)
2-3 jušne žlice mueslija
1 čajna žlička medu (po želji)

Navodila za pripravo: V večjo skledico stresite jogurt, dodajte muesli in vse skupaj premešajte ter po želji zasladite z žličko medu. Za tiste, ki brez sadja ne morete, pa ne bo odveč niti pest borovnic, manjša sočna pomaranča ali pol banane, ki ju narežete in potresete čez mešanico.

Pa dober tek!

Prirejeno po: Marathon breakfast, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ