Kdaj lahko »normalen« srčni utrip kaže na težave

Kdaj lahko »normalen« srčni utrip kaže na težave
04.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: Garmin/ Facebook

Če ste zaznali, da je vaš utrip v času mirovanja višji kot običajno, je to lahko znak za težave.

Morda med tekom že redno spremljate srčni utrip, a strokovnjaki priporočajo, da ne bo odveč, če ga boste spremljali tudi v času neaktivnosti. Nove raziskave namreč kažejo na to, da povečanje normalnega srčnega utripa na minuto lahko kaže na to, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti.

V študiji, ki so jo izvedli na Švedskem, so raziskovalci želeli odkriti, ali ima srčni utrip v času mirovanja na višji meji, sicer še normalnega bitja (ki je 60-100 udarcev na minut), dolgoročen vpliv na zdravje srca ali možnost za prezgodnjo smrt. Za preučevanje tega so zbrali skupino 800 švedskih moških, rojenih leta 1943 ter dodobra preučili njihov življenjski stil, družinsko zgodovino srčno žilnih obolenj in število srčnih utripov v minuti v času mirovanja. Slednja se sicer spreminja z leti, srčno žilnimi boleznimi, kajenjem, debelostjo, uporabo zdravil in celo sestavo telesa. Pri atletih je recimo srčni utrip v mirovanju nižji od običajnega, saj sta ožilje in srce bolj močna. 

Pri vseh udeležencih raziskave so 10 let kasneje ponovno opravili vse potrebne raziskave, leto zatem pa so jih dokončno zaključili. Ugotovili so, da je utrip v mirovanju v višini 75 ali nekoliko višji, še vedno v mejah normale – čeprav je bil pred tem povezan s kar dvojnim tveganjem za smrt iz kateregakoli razloga, kot tudi s pojavnostjo srčno žilnih obolenj, koronare bolezni srca; v primerjavi s tistimi, ki so imeli srčni utrip okoli 55 utripov na minuto ali manj.

Zelo pomembna pa je bila tudi sprememba v srčnem utripu v času mirovanja. Pri tistih, ki je srčnih utrip v času mirovanja ostal stabilen, je bila možost za bolezni srca 44% nižja, kot pri tistih, pri katerih se je s časom srčni utrip povečal. Še več, vsak dodatno povečan utrip srca v času mirovanja je bil povezan s 3% večjim tveganjem za smrt v času, ko so bili vključeni v raziskavo.

Kar pomeni, da je srčni utrip v času mirovanja oziroma sprememba tega, sploh pri moških v srednjih letih, pomembna informacija, vezana na preživetje. Povišan utrip je namreč znak bolezni srca in ožilja, kot je povišan krvni tlak ali začetek bolezni srca. Nadalje pa ta lahko kaže tudi na odziv na nekatera zdravila, povišane hormone ščitnice, anemijo ali skrite infekcije.

Če boste sami zaznali spremembe v mirujočem srčnem utripu, obiščite zdravnika ter se z njim pogovorite. Če bo potrebno, vas bo poslal na nadaljne preiskave, da se prepriča ali ste popolnoma zdravi, ali pa imate morda težave.

Povzeto po: When a ‘normal’ resting heart rate might actually be signalling trouble, ki je dostopen tukaj 

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ