Kdo je Marius Kimutai, zmagovalec Ljubljanskega maratona?

Kdo je Marius Kimutai, zmagovalec Ljubljanskega maratona?
01.11.2017 AVTOR: L. Z.
Kenijski maratonec žal zaradi vetra v Ljubljani ni tekel tako hitro, kot si je želel in je sposoben.

Razvoj rezultatov v maratonu Mariusa Kimutaia:

2013: 2;13:16

2016: 2;05:47

2017: 2;06:04

Organizatorji Ljubljanskega maratona so se letos zelo potrudili in pripeljali vrhunskega maratonca. Vrhunskega danes, ne pred petimi leti, kot se rado zgodi. Kenijec Marius Kimutai je lani zmagal na močnem maratonu v Amsterdamu, letos pa v Rotterdamu. Maratonec, rojen leta 1988 (zanimivo, nikjer ni naveden točen datum rojstva), je lani postavil osebni rekord 2;05:47, letos pa se z 2;06:04 temu dosežku zelo približal. Tudi v Ljubljani je učinkoval zelo superiorno, po 35. kilometru močno pospešil in dokazal, da mu je bil tempo v prvi polovici proge prepočasen.

»Težava te tekme je bil močan veter. Temperature so bile dobre, tudi organizacija je bila izvrstna. Malo pa je bilo težav z narekovanjem ritma, tekači, ki so bili za to zadolženi, niso dobro opravili svojega dela, tistega, kar, so jim naročili organizatorji. Ritem je bil v prvem delu prepočasen - dogovorjeni smo bili, da narekujejo ritem nekje tri minute oziroma tri minute in sekundo na kilometer, « je po tekmi dejal Kimutai, ki se v polmaratonu še ni spustil pod mejo ene ure, njegov osebni rekord znaša 1:00:07, dosegel pa ga je pred dobrim mesecem dni v Portu.

Ko je v Amsterdamu postavil rekord, je bil to tudi najboljši čas proge v nizozemski prestolnici vseh časov (letos mu ga je odvzel rojak Lawrence Cherono, ki je tekel 2;05:09). Zelo samozavestno je dejal, da »je na 39. kilometru vedel, da bo zmagal. « Podobno prepričan v svoje sposobnosti je bil to nedeljo: »Progo Ljubljanskega maratona bi v idealnih pogojih danes pretekel v 2;06:00, « je zatrdil.

Kimutai je tako zmagal na treh maratonih zapored, resda ne na najvišjem nivoju, a tako Rotterdam in Amsterdam spadata med boljše evropske maratone, tudi ljubljanske ulice v zadnjih letih privabljajo vse boljše in boljše tekače. Zanimivo bo videti, ali lahko letošnjemu zmagovalcu uspe preboj na največji sceni.

Značke: Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ