Ko lahko »običajni« srčni utrip v mirovanju kaže na težave

Ko lahko »običajni« srčni utrip v mirovanju kaže na težave
18.03.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nove raziskave kažejo, da je dobro biti pozoren na srči utrip tudi v času mirovanja.

Morda redno preverjate srčni utrip med tekom ali vadbo, a nove raziskave kažejo, da je srčni utrip smiselno spremljati tudi v mirovanju. Nove raziskave s Švedske namreč pravijo, da povečanje števila običajnih utripov na minuto lahko kažejo na težave.

V študiji so raziskovalci želeli ugotoviti, ali srčni utrip v mirovanju na višjem koncu normalnega območja - to je od 60 do 100 utripov na minuto - dolgoročno vpliva na zdravje srca ali tveganje za zgodnjo smrt. Da bi to preučili, so naključno izbrali skupino okoli 800 švedskih moških, rojenih leta 1943. Preučili so njihov življenjski slog, družinsko anamnezo bolezni srca in ožilja ter stopnjo stresa. Opravili so tudi zdravniški pregled, ki je vključeval srčni utrip v mirovanju ali število utripov srca na minuto, ko telo miruje. Ta številka se lahko spreminja s starostjo, boleznimi srca in ožilja, kajenjem, debelostjo, uživanjem zdravil in celo položajem telesa. (Športniki, kot so tekači, imajo srčni utrip v mirovanju pogosto v spodnjem delu normalnega območja ali nekoliko pod njim, saj se zaradi dobre srčno-žilne kondicije srčni utrip zniža.)

Raziskovalci so deset let kasneje pri moških zoper izmerili ravni, temu pa je 11 let kasneje sledil zaključni pregled. Od še vedno živih je bilo približno 500 pripravljenih nadaljevati sodelovanje. Ugotovili so, da je srčni utrip v mirovanju 75 ali več - še vedno v mejah normale - na izhodišču povezan s približno dvakrat večjim tveganjem smrti zaradi katerega koli vzroka, pa tudi s pogostostjo bolezni srca in ožilja ter koronarne srčne bolezni v primerjavi s tistimi, s srčnim utripom 55 ali manj.

A pomembna je bila tudi sprememba srčnega utripa v mirovanju: Ljudje, katerih srčni utrip v mirovanju je ves čas študije ostal stabilen, so imeli za 44 odstotkov manjše tveganje za srčne bolezni kot tisti, katerih srčni utrip se je v tem času povečal. Še več, vsako dodatno povečanje srčnega utripa v mirovanju je bilo med študijo povezano s 3 odstotki večjim tveganjem za smrt.

»Ključno sporočilo je, da lahko srčni utrip pri moških v srednjih letih vpliva na preživetje,« je povedal soavtor študije Salim Bary Barywani, doktor znanosti iz univerze v Göteborgu.

To pa zato, ker je povišanje srčnega utripa v mirovanju lahko opozorilni znak kardiovaskularnih sprememb, na primer povišanega krvnega tlaka ali zgodnjih bolezni srca. Drugi razlogi, da se srčni utrip v mirovanju lahko poveča, vključujejo slabo reakcijo na zdravila, povišano raven ščitničnega hormona, anemijo ali osnovno okužbo.

Kaj pa, če je vaš srčni utrip v mirovanju na spodnjem koncu in nato nenadoma naraste, a kljub temu ostane znotraj normalnega obsega? Barywani priporoča, da vseeno obiščete zdravnika. Če je vaša različica normale lepa in nizka, bi morala ta nenadna sprememba trenda spodbuditi zdravniški obisk, četudi je vaš novi srčni utrip v mirovanju še vedno v normalnih mejah. »To je zaskrbljujoč znak, četudi gre le za 10 utripov na minuto,« je dejal. »To bi preveril, še posebej, če to povečanje vztraja.«

Povzeto po: When a ‘Normal’ Resting Heart Rate Might Actually Be Signaling Trouble, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ