Kolikokrat tedensko naj bi izvajali visoko intenzivno intervalno vadbo?

Kolikokrat tedensko naj bi izvajali visoko intenzivno intervalno vadbo?
05.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Visokointenzivna intervalna vadba je trenutno zelo priljubljena, celo tako zelo, da se zdi, da bi jo morali izvajati kar ves čas. Pa je to res?

Kaj šteje kot visoko intenzivna intervnalna vadba?
Visokointenzivna intervalna vadba je vrsta kardiovaskularna vadba, ki vključuje kratka obdobja visokointenzivne vadbe, ki ji sledi okrevanje. Koliko časa trajajo posamezni intervali in koliko okrevanje, določite sami. Naj pa bi bili intervali dolgi od 30sekund do 3 minute, prav tako dolg pa tudi počitek. Zato tovrstne vadbe tudi trajajo le okoli 20 minut. Koristi tovrstne vabe pa so, da v krajšem času porabite več kalorij in maščobe.

Kolikokrat tedensko jo lahko izvajate?
Ker je tovrstna vadba trenutno zelo priljubljena, se zdi, da bi jo morali izvajati ves čas. A če jo izvajate ustrezno, zelo obremenite krvožilni in mišični sistem, zato je tudi ne morete izvajati vsakodnevno.
Res je sicer, da je to, koliko takih vadb tedensko zmorete opraviti, odvisno od vaše fizične pripravljenosti in ciljev. Vseeno pa je dobro, da imate med dvemi visokointenzivni treningi vsaj en dan, ko počivate ali izvajate nizko intenzivno vadbo.
Če s tovrstno vadbo šele začenjate, pa je dobro, da začnete z eno ali dvema takima treningoma in tako nadaljujete vsaj še šest tednov.

Zakaj več ni nujno tudi bolje?
Kot smo že navedli visokointenzivna intervalna vadba znanto vpliva na srce in mišice, zato se s tem ne gre igrati. Pretiravanje namreč lahko kaj hitro vodi v poškodbe in pretreniranost.

Znaki, da pretiravate
Če zmorete vsakodnevno izvajati tovrstno vadbo, potem nekaj zagotovo ne delate prav. Če pa tovrstno vadbo izvajate, na primer, trikrat tedensko, pa pazite na znake pretreniranosti – težave s spanjem, povišan srčni utrip, razdražljivost, pretirana razbolenost, slab trening. Vsi ti znaki kažejo na to, da bi morali vadbo omejiti in si privoščiti več počitka. Razmislite pa tudi o nizkointenzivni vadbi, ki ima prav tako številne pozitivne učinke na telo. Med drugim vam prav tako pomaga ohranjati telesno težo in fit telo, obenem pa pomaga tudi pri regeneraciji telesa.

Povzeto po: How many HIIT workouts should you do a week?, ki je dostopen tukaj?

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ