Kosmač in Kobe na pripravah v Keniji

Kosmač in Kobe na pripravah v Keniji
25.01.2016 AVTOR: Matej Zalar
Slovenska maratonca Tone Kosmač in Primož Kobe, sta se v začetku januarja spet odpravila na priprave v Kenijo.

Medtem ko ima Tone Kosmač (obsežen intervju z njim si lahko preberete v tekoči izdaji revije Tekac.si) olimpijsko vozovnico, ki si jo je s časom 2:16:48 pritekel oktobra lani na maratonu v Zagrebu, že v žepu, čaka torej Primoža Kobeta še uspešno lovljenje na enem od maratonov to pomlad.

Iten – vadbena baza zmagovalcev
Kosmač in Kobe sta se po pozitivni izkušnji preteklih zimskih priprav na visokih planjavah Itena, ki leži v zahodni Keniji na nadmorski višini 2400m,  znova odločila za enomesečne priprave v tamkajšnjem High Altitude Training Centru. Znotraj kompleksa jima je na voljo vse, kar atleti njunega kova pravzaprav potrebujejo: prenočišče, kakovostno pripravljena lokalna hrana v interni restavraciji, polno opremljen fitness center, bazen, masaže in predvsem atletska steza.

Zato ni čudno, če se tam vsako leto čez zimo pripravlja kopica tekačev z vsega sveta, visoka nadmorska višina in prijetne spomladanske temperature pa seveda priprave še olajšajo. ”Tokrat sem tukaj že tretjič in pogoji za trening so res idealni. Najprej je sicer potrebnih nekaj dni aklimatizacije zaradi visoke lege, nato pa je iz dneva v dan boljše, ” v telefonskem pogovoru pove Primož Kobe. Pretekli teden jim je sicer nekoliko nagajal dež, a ob visokih temperaturah se je dalo tudi teči.

“Potem ko so me preteklo leto in pol pestile težave s poškodbo, sem sedaj poln optimizma na začetku olimpijske sezone. Moj načrt je seveda jasen: lov za olimpijsko normo na enem izmed spomladanskih maratonov, pred tem pa verjetno za pripravo še nastop na polmaratonski razdalji, “ nadaljuje Kobe, ki se bo v sklopu priprav na maraton zagotovo udeležil še enega polmaratona, kjer ima tiho željo teči pod 1:05, kar bi mu v primeru neuspeha v kasnejšem lovu za olimpijsko normo prineslo vsaj vstopnico za letošnje evropsko prvenstvo v polmaratonu, ki bo v Amsterdamu.

Zmeda glede norme
Še vedno pa niso povsem jasni kriteriji za normo, ki prinaša nastop na olimpijskih igrah. “Glede tega je še vedno kar nekaj nejasnosti in na Atletski zvezi Slovenije nam nihče ne zna dati pravega odgovora, ” nam pove Kobe. Mednarodni olimpijski komite je sprva postavil normo za nastop v moški maratonski konkurenci na 2:17, kasneje pa so jo dvignili na 2:19. Kosmač ima torej normo v vsakem primeru v žepu, a če bi denimo kateri od ostalih Slovencev tekel denimo 2:17:24, ni nujno da bi prišel v olimpijsko reprezentanco.

“Razlog za to, ” nam pojasni Martin Steiner z AZS, “ je v tem da se moramo še dogovoriti z Olimpijskim komitejem Slovenije ali se bomo držali prvotne norme, ali pa bomo upoštevali novo mejo 2:19. Vsak nacionalni komite se lahko v dogovoru z nacionalno atletsko zvezo odloči spustiti mejo znotraj svoje države – dober primer je recimo Nemčija, kjer je trenutno veljavna norma 2:12 – in to je potem glavni kriterij. ” Steiner pravi, da se bodo skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije usedli za mizo konec januarja in takrat bo tudi jasna končna odločitev.

Če bi norma na koncu obveljala na priporočenih 2:19, je poleg Kobeta v igri za olimpijsko vozovnico verjetno vsaj še Mitja Kosovelj. A najprej bo potrebno počakati na izide dogovorov.

Draga odprava na plečih posameznika
Kobe in Kosmač sta v Keniji izključno na lastne stroške. “Zaenkrat je vse na najinih plečih, zato z nama ni trenerja Romana Kejžarja, kar bi bilo sicer zelo dobrodošlo. Mesečno bivanje skupaj z letalsko vozovnico stane dobrih 2000 evrov, kar morava v celoti pokriti sama. Ideja je sicer, da bi se v marcu še enkrat vrnili, morda tudi s Kejžarjem, a bi stanovali zunaj atletskega centra, kar bi bilo ceneje, a bi si morali kuhati sami, ne bi imeli na voljo fitnesa in bazena … “ nam še zaupata zanimivo informacijo glede stroškov takšne odprave. OKS naj bi – zaenkrat samo Kosmaču – stroške delno povrnil kasneje, ko bodo dokončno razjasnjeni kriteriji glede norme, a če bi vsak športnik čakal na takšen birokratski razplet, Slovenije bržčas ne bi imela nobenega atleta v Rio de Janeiru

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ