Ljubljanski maraton: Vse kar morate vedeti (5)

Ljubljanski maraton: Vse kar morate vedeti (5)
25.10.2017 AVTOR: L. Z.
Danes v naši rubriki Vse kar morate vedeti o Ljubljanskem maratonu preberite, kakšno vreme si lahko obetate med tekom in kako poteka trasa tekov na 21 in 42 kilometrov.

Ali ste vedeli?

Doslej je šestim moškim uspelo preteči 42 kilometrov na vseh 21 Ljubljanskih maratonih. To so: Berislav Devčič, Janko Dolinar, Karlo Grosek, Peter Macuh, Klavdij Maraž in Milan Zupanc. Večina jih je rojena v šestedestih, torej so danes stari okoli petdeset let, le Karlo Grosek je že prekoračil 60. let -  rojen je leta 1955.

Ta podvig ni uspel nobeni ženski, sta pa Jožica Anžel in Ana Jerman 21-krat tekli enega izmed tekov v okviru Ljubljanskega maratona.

Na prireditvah na prostem pogosto ključno vlogo odigra vreme: rezultat je v veliki meri odvisen od dežja, vetra, prav tako razpoloženje rekreativcev.

Kako bo tokrat?

Organizatorjem Ljubljanskega maratona se je slabo vreme nazadnje pripetilo leta 2012, ko je zjutraj snežilo, a se je do nastopa (pol)maratoncev vsaj nekoliko otoplilo. Letos česa podobnega ne gre pričakovati, a napoved vseeno ni najboljša. Ironija je v tem, da je napovedano jasno, suho vreme za prav vse dni, razen nedelje.

»V soboto bo za hladno fronto nad nami prehodno nastalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo že oslabelo. Zvečer ali v noči na ponedeljek nas bo hitro prešla nova oslabljena hladna fronta, « so zapisali na Arsu.

Trasa na 21 in 42 kilometrov.

Na 42 kilometrov dolgi poti se zvrsti preveč cest, ulic in uličic, da bi jih bilo smiselno vse zapisati tukaj. Zato rajši povejmo takole: trasa obeh razdalj ostaja podobna lanski, z malenkost drugače začrtanim odsekom na Viču, največja sprememba pa je v drugem krogu maratoncev. Ti se bodo letos proti cilju vračali po Dunajski cesti, kar bi naj progo naredilo še malenkost hitrejšo kot doslej. Ločen bo tudi cilj polmaratoncev in maratoncev, da bo prihod slednjih še bolj izpostavljen kot poseben dosežek. Temu ne gre oporekati, razlika med razdaljama je zares ogromna.

Več o Ljubljanskem maratonu: - Nedeljski program in razpored štartnih con.
- Sobotni program in dvig štartnih številk.
- Tempo tekači in parkirišča
- Povabljeni maratonci in trasa proge na 10 km

Jutri si na tekac.si preberite, kje bodo postavljene okrepčevalnice ter kje bodo med Ljubljanskim maratonom na voljo sanitarije in garderobe.

Značke: Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ