Na štiri oči s Francijem Sekirnikom

Na štiri oči s Francijem Sekirnikom
15.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Franci se je s tekom začel ukvarjati šele v jeseni svojega življenja, a morda tudi zato v teku neizmerno uživa.

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Športno Kulturnega Društva RTV SLO, tekaške skupine ODOLINI (kjer sem tudi začel teči), član VZAJEMNA kluba in skupine NO DOL.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Ko sem se začel ukvarjati s tekom sem si nabavil ene Adidas in ene Nike copate, dodal sem še Reebokovke in letos Salomonke. Brez slabe vesti lahko rečem, da so mi slednje najljubše. Za treninge sicer uporabljam copate X-SCREAM za tekme pa SENSE MANTRA.

Tvoj obred pred tekom?
Pred tekom se predvsem psihično sproščam, izvajam dihalne vaje in si govorim, da zmorem.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Vsak prihod v cilj štejem kot dosežek. Pohvalim pa se lahko tudi z medaljami v svoji kategoriji na 10 km tekmah in sicer:

2. mesto na 1. Eko Maraton Maribor v septembru 2010

2. mesto na Tek v Belo, Idrija 12.4.2014

2. mesto na Tek 4. mostov, Škofja Loka 14.6. 2014.

Najbolj pa mi je ostal v spominu moj prvi polmaraton 23. oktobra 2011 (16. LM), ko so se mi začeli krči v mečih po 16 kilometru in sem ga pretekel v času 02.15.47. Takrat sem si rekel, da sem s 21km opravil! A slab mesec kasneje sem na polmaratonu v Palmanovi izboljšal ta rezultat za dobrih 5 minut (02.10.38)

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začel ukvarjati pred osmimi leti, pri svojih štiriinšestdesetih letih in to čisto naključno. Družba, s katero hodim planinarit, so v večini tekači. Z njimi sem šel v Radence, oni na tek, jaz na pohod. Takrat sem sklenil, da začnem teči tudi sam in sem se kmalu vključil v organizirano vadbo.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Družba je tisto kar mi je pri teku najbolj všeč. Če bi tekel sam, bi bil kot potniški vlak – ustavil bi se na vsaki postaji. S pomočjo skupine pa razdaljo večinoma pretečem brez postankov.

Kaj ti je tek dal?
Kakršnokoli gibanje vodi k zdravemu življenju, tek pa mi je res spremenil življenje saj sem zaradi njega prenehal kaditi.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem štirikrat tedensko – trikrat tedensko gre za vodeno vadbo, za vikend pa se dobim s staro klapo, da malo odtečemo, počvekamo in končamo na kavi. Ker tečemo »čredno « ni šans za poslušanje glasbe pa tudi sicer nikoli ne tečem sam.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Kot sem že rekel nisem samotar. Tečem zato, da se družim. Pomembno mi je, da je skupina, s katero tečem, homogena in si lahko takšen, kot si.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Izpostavil bi svoj prvi tek na 10 km na LM. Ta dogodek je bil zame velikega pomena pa še cela družina je navijala zame. Nekaj dni sem hodil kot pav, češ, kaj sem dosegel.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Poleg teka igram še mali nogomet (že od mladih nog), občasno tenis, kolesarim, planinarim. Če mi ostane kaj časa pa lenarim.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Čeprav rad jem pazim na težo, to pa pomeni, da se prehranjujem uravnoteženo. Zajtrkujem obvezno ali sadje ali kosmiče. Žena me je navadila tudi na zelenjavo, popijem tud veliko tekočine, alkohola sploh ne uživam, problem pa imam s kruhom, saj semu najtežje odpovem.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Najljubši hobi mi je druženje z najmlajšim 5 letnim vnukom, zasvojen pa sem tudi z gobarjenjem. Moja poklicna pot pa se je uspešno končal pred enajstimi leti.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ