Na štiri oči s Karmen Klančnik

Na štiri oči s Karmen Klančnik
05.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Karmen je študenta višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled, v prostem času pa navdušena tekačica in smučarka.

OSEBNO

Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Da. Že več kot 10 let sem članica športnega društva Naklo, kjer sem 8 let trenirala met kopja. Zadnji 2 leti pa sem poleg mladih atletov edina predstavnica kluba, ki trenira gorski tek. Pozimi pa kot turna smučarka zastopam turnosmučarski klub TSK Olimpik.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Že od vsega začetka nosim Salomon Speedcross 3. Preizkusila sem tudi mnogo drugih copatov, vendar mi nobene niso niti približno odgovarjale kot te. So dokaj lahke, imajo dovolj blaženja, oprijem pa je neverjeten. Posledica tega je, da se hitro obrabijo in je treba privarčevati za nove. Tako sem v dveh letih zamenjala že 5 parov, še posebej pa mi je všeč, ker jih nudijo v najrazličnejših živih barvah.

Uporabljaš tekaško uro?
Da. Zaenkrat moram biti zadovoljna z Garminom forerunnerjem 405, ki je sicer bolj osnovna, vendar zadošča mojim potrebam, saj potrebujem le štoparico, merilec razdalje in višinomer. Na žalost pa je njena baterija prazna že po petih urah, zato si želim kupiti zmogljivejšega Garmina. Vse podatke z ure naložim na računalnik in spremljam svoj napredek.

Tvoj obred pred tekom?
Ponavadi grem na trening kmalu, ko vstanem. Zadošča mi že skodelica kave, za malo daljši trening pa kofeinski napitek in kos kruha z marmelado. Seveda pa pred tekom ne sme manjkati dobra glasba, saj me ta še posebej napolni z energijo in mi da voljo do dobrega treninga.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki …
Že prvo leto sem se začela udeleževati državnih prvenstev v gorskem teku. Med dekleti se gibljem okoli tretjega do petega mesta, najbolj pa sem bila vesela, ko sem lani na gorskem maratonu končala na drugem mestu v članski kategoriji. Letos sem na kraljevem gorskem teku na Grintovec končala na tretjem mestu med članicami, sem pa tudi zmagovalka množičnega DM teka na 10 km in zmagovalka študentskega teka na Ljubljanski grad med študentkami. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Osem let sem trenirala met kopja, nato pa rezultati niso želeli več iti navzgor in sem ta šport prenehala trenirati. Nato pa mi je nečesa primanjkovalo in sem začela teči po gozdovih. Za šalo sem se udeležila kakšnega teka, dolgega od 3 do 10 km, kar mi je dalo zagon za naprej. Kasneje so se mi taki teki zdeli preveč komercialni, zato sem se s sestro udeležila gorskega teka v Italiji. Premamila me je lepota narave in prijaznih sotekačev, zato sedaj vztrajam pri gorskem teku in v tem neizmerno uživam. Od takrat naprej vseskozi pridno treniram in se udeležujem najrazličnejših tekov, tako ravninskih kot gorskih in teka po stopnicah. Vsak trening in predvsem tekma mi dasta zagon za nove izzive.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Predvsem svoboda. Tečem lahko kadar hočem in kjer hočem. Pri teku vse negativne misli izginejo, domov pa pritečem srečna. Včasih se počutim, kot da je ves svet moj. S tekom sem pridobila tudi nek red, ki mi koristi pri prehrani, študiju in delu.

Kaj ti je tek dal?

Tek mi je dal veliko energije za življenje. Na svet in ljudi gledam z nasmehom na ustih. Tek mi je dal tudi nove prijatelje, ki jih spoznavam na tekmah ali pa le na teku po ulicah. Tekaške prijatelje gledam kot svojo družino.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi potekajo predvsem spontano. Tečem, ko imam čas, to je ponavadi takoj zjutraj in vsaj 5x na teden. Kdaj pa kdaj naredim celo 2 treninga v enem dnevu. V dež ravno ne silim, moti me pa prav tako ne. Če več dni zaporedoma dežuje, si privoščim počitek ali pa naredim trening v fitnesu. Berem veliko tekaške literature in se zgledujem po njej. Tako delam poskoke, intervale, kratke in dolge teke, tečem pa na stadionu, po cesti, stopnicah, gozdu, najraje pa v hribih in gorah. Dolžina treningov pa je zelo različna, saj trajajo od 30 minut pa do 5 ur. Predvsem ljubim tek v visokogorju po zahtevnih terenih, kjer je treba tudi malo poplezati.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Po pravici povedano, najraje tečem sama in z glasbo v ušesih. To je zame pravi trening, saj lahko dam vse od sebe, poslušam svoje občutke in se mi ni treba ozirati na druge. Zelo rada tečem s svojim fantom Janezom, saj sva približno enako močna in sva eden drugemu v izziv. Janez me tudi motivira in mi daje nasvete. Enkrat na teden se udeležujem teka pri tekaški skupini, kjer delamo bolj tehnične treninge, se družimo in si izmenjujemo mnenja o treningih in tekmah.

Kako usklajuješ družino in svoje tekaške treninge?
Sedaj živim le s fantom, ki me pri teku zelo vzpodbuja. Velikokrat tečeva skupaj, ko pa potrebujeva čas zase ali za delo v gospodinjstvu, si ga preprosto vzameva. Tek, ogledovanje poti in tekaške opreme po internetu, je postala kar najina vsakodnevna rutina.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Sigurno ne bom pozabila mojega prvega gorskega maratona. Nanj sem se pridno pripravljala in dosegla lepo uvrstitev. Vendar mi sam maraton ne pomeni veliko. Najraje imam tek v hude strmine, kjer se ne da več teči, ampak moraš hoditi in delati hitre in dolge korake. Tak tek je naprimer tek na našo smučarsko skakalnico v Planici, najbolj pa mi je všeč tek na Grintovec. Tej tekmi sem letos posvetila največ pozornosti. V 10 km se je treba povzpeti za skoraj 2000 višinskih metrov. Moja najljubša disciplina je vertical kilometer, kjer je treba premagati 1000 metrov višinske razlike. Veliko mi pomeni tudi kakšen lasten izziv, npr. da sem na Triglav s Krme pritekla v točno  dveh urah.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Tekmovalno se od lani ukvarjam še s turnim smučanjem, ki je kot dopolnilo k gorskemu teku. Že letos sem v svoji prvi sezoni postala državna prvakinja, nastopila pa sem tudi na nekaj mednarodnih tekmah. Rada imam še veliko drugih športov. Izjemno rada plezam po feratah, kolesarim, bordam, tečem na smučeh, od ekipnih športov mi je najbolj všeč nogomet.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Berem veliko literature o prehrani za vzdržljivostne športnike in se skušam ravnati po njih. Pojem največ testenin in veliko sadja, predvsem pa zelenjave. Rada imam tudi jajca in sir. Mesa nimam prav rada in se ga raje izogibam. Izogibam se tudi ocvrti, pečeni in večkrat predelani hrani. Kdaj pa kdaj se pregrešim tudi s čokolado, vendar sem mnenja, da če je v mejah normale, s tem ni nič narobe.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Rada bi še naprej imela tako voljo do teka, kot jo imam sedaj. Rada bi imela čas trenirati vsaj 5 x na teden, v tem uživati in izboljševati čase. Moji načrti so predvsem uživati v teku in na tekmovanjih. Hočem se še bolj približati samemu vrhu gorskih tekačic, pa tudi v turnem smučanju bi se rada udeležila večjih mednarodnih tekmovanj. To pa seveda prinaša s seboj tudi finančne stroške, zato si zelo želim, da bi dobila sponzorja, ki bi mi močno olajšal pot do mojih ciljev.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Po poklicu sem vrtnarski tehnik, vendar me ta stroka ne veseli preveč. Sedaj študiram velnes na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled, kjer se učimo o zdravi prehrani, gibanju, negi telesa in duševnem velnesu. V prihodnosti bi rada delala v tej smeri, rada bi postala tudi trener atletike, oz. kaj v zvezi s športom. Kot študentka sem si nekaj izkušenj in denarja pridobila s terenskim anketiranjem, delom v fitnes centru in na planinskem domu.

 

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ