Na štiri oči s Sašom Pečnikom

Na štiri oči s Sašom Pečnikom
09.12.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Sašo je raziskovalec/asistent na Univerzi v Mariboru ter trenutno dela doktorat iz računalništva. Sicer pa veliko svojega prostega časa posveča teku.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
AD Štajerska

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Imam jih več, ki jih menjujem glede na vrsto treninga. Prisegam na znamko Asics, od katerih uporabljam najraje Asics Kayano za dolge teke, medtem ko za hitrejše treninge uporabljam Asics DS-Trainer. Na tekmah pa najraje tečem v Adidas Adizero Adios.

Uporabljaš tekaško uro?
Suunto Ambit3 Peak

Tvoj obred pred tekom?
Pred treningom nimam obreda, enostavno se preoblečem in vklopim štoparico. Drugače je pred tekmo, ko se sproščam z zelenim čajem.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Amsterdam maraton 2014 (2:49:11)
Valencia maraton 2015 (2:40:10)
Valencia maraton 2016 (2:39:11)
Zagreb polmaraton 2015 (1:16:43)

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Pred študijem sem treniral nogomet za katerega je med študijem primanjkovalo časa. Nogomet sem zato zamenjal za tek, katerega sem lahko dosti bolj prilagajal svojemu urniku. Bolj resno pa sem začel trenirati tek pred 3 leti, ko sem spoznal trenerja Igor Šalamuna.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Zadovoljstvo, ko izboljšam osebni čas.

Kaj ti je tek dal?
Veliko preživetega časa sam s sabo in pretečenih kilometrov. :)

Kako potekajo tvoji treningi?
Treniram pri Igor Šalamunu, s katerim se predhodno dogovoriva za tekme, in temu prilagodiva plan trenigov. Plan je ponavadi sestavljen tako, da imam 6 treningov na teden in en dan za počitek. Z motivacijo nimam težav, saj jo črpam iz ciljev in dosežkov. Kadar imam zadan cilj, mi ni težko narediti karkoli. Včasih sem med tekom poslušal glasbo, večinoma house ali kakšen podcast z elektronsko glasbo.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Predvsem sam, nimam pa nič proti družbi. Med tednom večinoma tečem sam, saj je moj urnik precej poln in je težko najti družbo. Za vikend imam vedno trening na stadionu, kjer nas je več in tečemo skupaj. Velikokrat se za nedeljske dolge treninge dogovorimo in jih naredim v družbi.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Nikoli ne bom pozabil maratona v Amsterdamu in Valenciji. Slednjega sem pretekel skupaj s Danejo Grandovec, ki je takrat odtekla normo za OI.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Danes več ne. Sem pa včasih treniral nogomet, kasneje sem rekrativno ob teku igral nogomet ter hodil na fitnes.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Moram reči, da od kar se ukvarjam s tekom precej pazim na prehrano in sem jo popolnoma podredil teku. Poskušam se prehranjevati s čim več svežimi pridelki, ki jih lahko pridelam na vrtu. Poskušam se izogibati ogljikovim hidratom, ter dajem poudarek na beljakovine in maščobe.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
V prvi vrsti je želja ostati zdrav. Načrt je 2 maratona na leto, enega spomladi in enega jeseni ter odteči čim več dobrih tekem. Tisti glavni cilj h kateremu stremim pa je enkrat preteči maraton v 2:30:00.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Moja tekaška sezona se je za letos končala. Dosegel sem vse zadane cilje. Zdaj grem na zaslužen dopust z mojo drago.
Za naslednje leto je cilj izboljšati osebne čase v vseh kategorijah (10k, 21k, maraton).

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Trenutno delam doktorat iz računalništva, ki ga nameravam v kratkem končati. Po doktoratu bi se rad preizkusil v tujini. Kot svoj hobi štejem kuhanje, saj rad pojem kaj dobrega. Rad tudi potujem, v življenju bi rad obiskal vse kontinente. Trenutno se v prostem času ukvarjam z vgrajenimi sistemi, s končnim ciljem, da si sam ustvarim pametno hišo.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ