Na štiri oči s Simono Glavan

Na štiri oči s Simono Glavan
23.02.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Simona, ki je zaposlena kot urednica spletne strani na banki, zase pravi, da se vsega, česar se loti, loti s srcem in predanostjo - tudi teka, ki mu posveča veliko svojega prostega časa.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica tekaške skupine Tekači z obale in Društva Istrski maraton.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?  
Znamka zagotovo Salming. Za tek po asfaltu: Salming Race 3 women in za trail podlago: Salming Trail T1 in T5.

Uporabljaš tekaško uro?  
Najraje tečem brez ure. Sicer pa ko želim meriti srčni utrip in novo razdaljo nekje v naravi, uporabim Suunto Spartan Trainer Wrist HR Gold.

Tvoj obred pred tekom? Nič posebnega. Preverim vreme in temperature in se temu primerno oblečem.  

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Ne sodim med hitre tekače in se z dosežki nisem nikoli ukvarjala. Rada se udeležim tekaških prireditev oziroma ne rečem, da grem na tekmovanje. Predvsem se v zadnjih letih udeležujem tekov v naravi, ko je Primorski gorski tek. Tja se grem družiti s podobno mislečimi, doživet progo in razglede. Večkrat sem tudi že pretekla 21km in 42km razdaljo, s ciljem, da se imam med tekom dobro, da ves čas tečem in da imam v cilju še nekaj energije za zabavo. Ne spodbujam tekomovalnosti in na tek gledam kot na rekreacijo. K temu spodbujam tudi svoje tekače.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Tekla sem že v osnovni šoli, ko sem se navdušila nad atletiko, nato pa sem v srednji šoli tek za nekaj let opustila. Po končanem študiju sem imela nekaj odvečnih kilogramov in sem se jih najlažje lotila s tekom. Tek me ni transformiral le fizično, pač pa tudi sicer v življenju: uči me vztrajnosti, iskati meje, sistematičnosti, da se nič ne zgodi čez noč, lažje se soočim s padci.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Všeč mi je to, da se lahko veliko lastnosti izoblikuje ravno skozi tek: ker vidim koliko truda, volje, časa in energije je potrebno vnesti v to, da se telo privadi na napor oz da lahko z lahkoto pretečem neko razdaljo in se tako tudi na drugih področjih lažje soočim s koraki in ne pričakujem rezultatov na »klik « ali čez noč.

Kaj ti je tek dal?
Izoblikovala sem si samopodobo, postala sem bolj vztrajna in potrpežljiva, bolj se zavedam svojega telesa, ki ga občudujem, kaj vse zmore, če ga negujem: s fizično vadbo, z uravnoteženo prehrano in z dovolj počitka. Lažje se zmotiviram za karkoli.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 3x na teden. Nimam posebnega programa treningov. Med tednom pretečem recimo 10-15km na en trening, med vikendom kak daljši tek. Vsakič vključim tek ali hitro hojo v klanec. Če je le možno tečem v naravi, najraje na Tinjan, Slavnik ali na Gažon. Ne potrebujem nobene posebne motivacije, ker je zame tek kot del osebne higiene. Med tekom poslušam zvoke narave, čeprav jih pogosto preglasi moje dihanje in stopanje po podlagi. Pozimi so moje razdalje krajše, prav tako počivam v dnevih, ko imam menstruacijo.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Najraje tečem sama, ker se mi ni potrebno prilagajati glede ure. Med vikedni pa z veseljem kdaj poiščem družbo enega do dveh tekačev, ko se odpravimo na kak daljši potep po naravi in medtem poklepetamo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
V lepem spominu, polnih čustev, imam 2. Istrski maraton, ki je imel takrat start in cilj v Izoli in sva ga odtekli skupaj z mami. Mami sem pred tem več mesecev pripravljala na to tekaško prireditev, kjer je tudi odtekla svoj prvi polmaraton. Celotno traso sem tekla ob njej, jo spodbujala, navijala zanjo, ji kaj zapela med tekom in ob prihodu v cilj so mi tekle solze. Zame je bil to največji tekaški dosežek, da sem lahko bližjo osebo zmotivirala za tek, brez da bi jo potrebovala prepričevati.
Vsako leto tečem na Istrskem maratonu v sklopu otroških tekov, s svojim nečakom Vitanom in ga z veseljem spodbujam in opazujem, kako igrivo se loti teka. V cilju vsakič reče: »greva še en krog! «.
Ponosna sem tudi na svoje sodelavce, s katerimi kdaj po službi odtečemo kak krog in se kdaj skupaj udeležimo katere izmed tekaških prireditev.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Veliko več kot s tekom se ukvarjam z jogo. Joga je prisotna v mojem življenju na vseh področjih, tudi pri teku; uči me postopnosti, vztrajnosti, kako opazovati telo, kje se ustaviti oz. iskati meje, sprejemati različnost, se ne obremenjevati s tem kaj menijo drugi, z vsem tem pa si izoblikovati tudi boljšo samopodobo.
Ko najdem čas grem tudi plavat, obožujem nordijsko hojo, plešem flamenko, igram nogomet in tudi sicer poskušam v svoje življenje vnesti čimveč različnih oblik gibanja.
V službo se vozim s kolesom in menim da je to privilegij, ker se tako pripeljem čisto do vrat, medtem poživim telo in prečistim misli.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Posegam, kolikor je možno, po lokalno pridelani biološki hrani. Izogibam se industrijsko predelani hrani in si hrano pripravljam sproti. Poskusim se izogibati sladkorju in izdelkom iz moke, ker se tako bolje počutim. Po fizični aktivnosti poskrbim za vnos beljakovin – na naraven način. Rada pijem donat, čaj in občasno si privoščim angleško pivo. Mesa ne jem že od osnovne šole.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Tekla bom dokler mi bo tek pomenil sprostitev oz se bom počutila dobro. Želim si teči na tekaški prireditvi 100 milj Istre, morda že prihodnje leto. Poleg tega pa se čimbolj redno udeleževati pokala Primorskih gorskih tekov.
Še naprej želim širiti dobro energijo, spodbujati ljudi h gibanju in iskanju lepih reči, jih ozavestiti, da lepe reči niso samoumevne in da se je zanje potrebno zbrati pogum in se potruditi.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Sem učiteljica joge in v prostem času učim jogo. Poleg tega sem tudi certificirana vaditeljica športne rekreacije in že drugo leto zapored vodim tekaške treninge oz priprave na Istrski maraton. Prav tako vodim tekaške treninge oz. priprave na Dm tek za ženske v Kopru.
Vesela in ponosna sem na ljudi, ki jih uspem zmotivirati za gibanje. Vzpodbujam jih, da med tekom opazijo tudi lep razgled in se znajo ustaviti in zadihati.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ