Na štiri oči z Alešem Coljo

Na štiri oči z Alešem Coljo
22.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Aleš je mož in oče, zaposlen kot policist, sicer pa navdušen tekač. S tekom se je okužil že v rani mladosti in je del njegovega (skoraj) vsakdana.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Trenutno nisem včlanjen v noben atletski klub ali društvo, čeprav se srečujem in družim s tekači, ki so včlanjeni v lokalni atletski klub oz društvo. Sicer sem letos že nekaj razmišljal, da bi se včlanil v AK Gorica in pridružil počasnim, a drznim, a tega koraka še nisem naredil.

Kateri so tvoji najljubši copati?
Že od nekdaj kupujem Asicsove copate, trenutno nosim Asics GT2000. Do letošnjega leta pa sem nosil Asics gel Ikaia.

Uporabljaš tekaško uro?
Tekaško uro sem si omislil prejšnje leto pred Ljubljanskim maratonom in sicer Garmin Forerunner 235.

Tvoj obred predtekmo?
Pred tekmo nimam nekega posebnega obreda. Zjutraj vstanem dovolj zgodaj, da si privoščim zajtrk - polnozrnat kruh, arašidovo maslo, med ali marmelado, jagodni sok pa smuti banana - jabolko - datelj – špinača - jogurt in skodelico kave.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
No, dosežke lahko razčlenimo na tiste osebne in na tiste vidne, športne. Vsak pretečen polmaraton je zame že uspeh. Tisti res vidni športni uspehi skozi moje oči - Maratonina di Gorizia pred dvema letoma, ko sem odtekel svoj najboljši čas 1.47,41.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričel ukvarjati že v petem razredu osnovne šole. In sicer v AK Partizan iz Beograda (svojo rano in srednjo mladost sem namreč preživel v Beogradu). Kako je do tega prišlo se niti ne spominjam več. Kar enega dne sem prišel na stadion »JNA « in sem nekemu gospodu omenil, da bi rad treniral atletiko zato me je zanimalo, komu se moram javiti. Pred menoj je stala legenda jugoslovenske atletike, Franjo Mihelič, in ja, od takrat je tek postal tudi moje življenje.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je najbolj všeč to, da pravzaprav ni nekega izgovora, da je slabo vreme ali kaj podobnega. Oblečeš pajkice in majčko, navlečeš copate, vzameš uro ali pa tudi ne in gasa po lužah.

Kaj ti je tek dal?
Tek je šport, ki od tebe zahteva red, voljo, disciplino, potrpežljivost in še bi kaj našli. Zame je tek tisti odklop od vsakdana, ventil, ko skozi misli, ki švigajo skozi glavo sproščaš odvečno jezo, iščeš rešitve kako bi ali ne bi kaj naredil itd.

Kako potekajo tvoji treningi?
Če sem do 2014 tekel samo zato da bi spraznil in prevetril glavo ,se je jeseni tega leta vse obrnilo na glavo. Med brskanjem po kleti mi je v roke prišel načrt teka (priprava na maraton). Zdaj treniram štirikrat na teden (dolgi tek, intervali, tempo tek), se pa trudim tudi menjevat podlago po kateri tečem - od asfalta preko makadama, kozjih stezic do atletske proge. Edina prava motivacija je bila hudo potrebna v samem začetku. Zdaj pa je tek postal del vsakdana in če ne grem tekat mi že nekaj manjka.
Glasbe med tekom ne poslušam med tekom se predvsem osredotočim na potek teka predvsem ko tečem po makadamu in gorskih poteh.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Ko treniram na stadionu se zmeraj kdo najde za kak nasvet in klepet. Pri tekih tam do 10km zmeraj paše družba, med dolgimi teki sem pa najraje sam in takrat spustim misli na pašo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Vsaka tekma posebej nosi svoj pečat, a prva je zmeraj prva. Poklical me je kolega iz Ilirske Bistrice »poslušaj imam eno štartno številko za Goriško polovičko vem, da tečeš, bi šel « in tako se je začelo. In ja dobrodelni teki z Janom Goljo in Malini koraki za velik cilj.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Razen teka se ukvarjam še z gorskim kolesarjenjem, za kaj drugega pa že počasi zmanjka dni v tednu.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Kar se prehrane tiče nisem nič kaj preveč izbirčen, predvsem pazim na hidracijo. Teden pred načrtovano tekmo pa uživam testenine, riž, piščanec, ribe.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Načrt za naslednjo sezono je, da se pripravim na moj prvi maraton. Sicer pa je želja vsakega tekača tek brez poškodb in seveda odsotnost bolezni.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Poleg tega da se ukvarjam s tekom in kolesarjenjem imam doma še štiri pse Border Collie, s katerimi treniram pasji frizbi. No, ko gremo na sprehod jim malo popestrim dogajanje z metanjem frizbija pa še kake trikce vmes izvajamo.

 

 

 

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ