Na štiri oči z Anjo Cerkvenik

Na štiri oči z Anjo Cerkvenik
28.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Anja poučuje otroke s posebnimi potrebami v CKSG Portorož, sicer pa je energična, odločna in trmasta ženska, ki rada teče.Tek jo namreč osveži, nahrani in napolni z novo dozo energije.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Treniram v rekreativni skupini tekačev v Kopru. 

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Brooks: prve so bile Glicerin, zadnja dva para pa Launch.

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin Forerunner 210

Tvoj obred pred tekom?
Sami prehrani nisem nikoli dajala posebne pozornosti. Pravijo, da je pred daljšimi teki dobro pojesti malo več pašte in to je tudi edino, kar naredim.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Odtekla sem kar nekaj polmaratonov in krajših razdalj. Moj najhitrejši polmaraton pa je bil v Radencih, pretekla sem ga v času 2:01

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začela ukvarjati povsem naključno. Družinske in službene obveznosti so mi preprečevale kakršnekoli skupinske vadbe, zato sem morala poiskati nekaj, kar bi mi dalo popolno svobodo pri izbiri časa za vadbo. Ker sem želela izboljšati svoj mišični tonus, sem se odločila za tek. Spomnim se, da sem prvi tek opravila pred točno šestimi leti. Še danes pa se pogosto nasmejim temu, kako smešen, preprost in banalen je bil vzrok, da sem danes zaljubljena v tek.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Svoboda. Svobodna izbira časa, prostora, tempa, vrste treninga ….

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal čas zase, sproščenost, razumevanje sebe, svojih občutkov, svojih potencialov in omejitev, ki so le v glavi.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem dva do trikrat tedensko, vedno v družbi dveh sotekačev. Uro določimo glede na naše obveznosti. Najpogosteje tečemo v popoldanskih in večernih urah, smo pa tudi že šli na nočno turo.
Tek je že sam po sebi zelo močna motivacija, saj ga enačim z nečim, kar mi je v užitek. Sicer pa glasbe med tekom ne poslušam.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Zagotovo ne bom pozabila svojih prvič pretečenih 10 km. Natančno sem spomnim, da sem potrebovala 1 uro in 15 min. Še vedno hranim fotografijo ure, ki kaže ta čas.

Svoj prvi polmaraton sem odtekla na domačih tleh, na 1. Istrskem maratonu. Doživljanje med tekom, sploh pa ob prihodu v cilj, težko opišem, saj so bili občutki tako zelo intenzivni in mešani.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Enkrat tedensko treniram pod vodstvom kineziologa.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Dopoldan jem v šolski jedilnici, popoldan pa doma. Moja prehrana je običajna, z italijanskim pridihom.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Rada bi se udeležila nekaterih tekaških prireditev, predvsem v sosednjih državah, na katerih še nisem bila.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Ker letos še posebno pridno treniram, želim izboljšati svoj čas na 21km. Sicer pa se s časom prihoda v cilj ne ukvarjam.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš še kakšne druge hobije?
Smo precej aktivna družina. Moji deklici trenirata karate, zato so dnevi, poleg šolskih obveznosti, namenjeni predvsem treningom, vikendi pa tekmovanjem oziroma tekaškim prireditvam, ki se jih udeleži tudi moj mož.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ