Na štiri oči z Bernardo Ivančič

Na štiri oči z Bernardo Ivančič
14.03.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Bernardino življenje je že od nekdaj prepleteno s športom. V mladosti je hodila v hribe, trenirala košarko, aerobiko in rolanje. Pred dvanajstimi leti pa se je "srečala" s tekom in od takrat brez njega preprosto ne more.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?

Sem članica AK Ormoža od dneva, ko sem postala tekačica.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Spremljevalci mojih nog so superge znamke Nike, ki jih uporabljam predvsem na treningih, za tekme pa trenutno uporabljam copate znamke Adidas.

Uporabljaš tekaško uro?
Moj pogled med treningi pada na uro znamke Suunto.

Tvoj obred pred tekom?
Tečem večinoma v popoldanskem ali večernem času. Pred tekom nimam nekih posebnih obredov razen, ko je dan za odhod na temo. Takrat vstajam vedno vsaj dve uri pred odhodom. Obvezen kozarec vode s kapljicami jabolčnega kisa, kava, kruha z malo margarine, meda ali marmelade, magnezij v obliki šumeče tabletke in vitamini.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki
Tekmujem tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Moje razdalje so različne - od 5 kilometrskih do ultra maratonov. Na teh tekmovanjih sem še do nedavnega stala na najvišjih stopničkah. Največ tekov sem opravila v pokalu, ki šteje za Štajersko Koroški pokal in bila v njem kar nekaj let absolutna zmagovalka. Pretekla sem tudi že nekaj evropskih maratonov: Istanbul je bil moj prvi maraton v življenju, sledili pa so mu Pariz, Luksemburg in Rim. V nedeljo pa me čaka novi izziv - maraton v Barceloni. Seveda pa se vedno udeležim tudi maratona v Radencih in Ljubljani.
Moj največji uspeh je tretje mesto v Radencih na razdalji 42 km, drugo in tretje mesto na 21 km v Radencih, enkrat delitev in enkrat prvo mesto na šesturnem teku v Sladkem vrhu, kjer sem tudi dosegla svoje največje, najdaljše kilometre v teku, 68 km. Moj najljubši pokal pa je za prvo mesto na 10 km, ki sem jo premagala na svoji prvi tekaški tekmi v Ormožu. Bila sem tudi večkratna državna prvakinja v policijskem mnogoboju.

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
K teku me je spodbudil rezultat na tekmovanju. Ker sem želela, da bi bila moja uvrstitev čim boljša na naslednjem državnem prvenstvu policije, sem počasi začela s treningi, pripravami in tekmovanji. Dosežena najboljša mesta na tekmovanjih so mi dajala motivacijo, da sem vsa ta leta vzdrževala svoje dosežene tekaške čase na isti ravni. Zadnja leta, od kar sem začela svoje življenje na novo, so se posledično spremenili tudi tekaški časi, način teka in življenja z njim. Še vedno treniram, tečem, ampak cilj na tekmovanjih je le še ta, da pridem v cilj.

Kaj ti je tek dal?
S tekom sem spoznala veliko ljudi in našla dobre prijatelje. Tek mi daje smisel življenja, motivacijo za gibanje, da ostaja v kondiciji tako moje telo, um in duh. Tek me tudi spravlja v dobro voljo in izvabi nasmeh na usta.

Kako potekajo tvoji treningi?
Sedaj, ko sem se pripravljala za novi maraton, so moji treningi potekali trikrat do štirikrat na teden. Treningi potekajo od počasnih tekov, intervalov pa vse do daljšega teka. Motivacija je vsa ta leta trening, ki ga prejemam po pošti od osebe, ki skrbi za to, da moji tekaški časi ostajajo skorajda na isti ravni kot takrat, ko sem prvič nastopila na tekaški tekmi. Sicer pa med tekom ne poslušam glasbe, ampak raje le zvoke okoli sebe. Do sedaj sem trenirala in tekla sama, le občasno se mi pri teku pridružijo prijatelji. Družbe sem vedno vesela, saj med pogovorom kilometri tečejo kar sami od sebe.

Katerih tekem ne boš nikoli pozabila?
Iz skoraj vsakeg tekmovanja sem domov prinesla pokal, medaljo ali dve. Kar nekaj teh se mi je v vseh teh letih nabralo. V spominu mi ostajajo maratoni: prvi, ki ga ne pozabiš nikoli v Istanbulu; moje tretje mesto pri 35 stopinjah v Radencih, prvi pokal na 10 kilometrski razdalji na domači tekmi v Ormožu; pretečenih 58 kilometrov od Savudrije do Novega Grada; prvo mesto in moj osebni rekord na šest urnem teku v Sladkem vrhu, kjer sem pod nogami pospravila 68 km in nekaj metrov; ter še veliko drugih tekmovanj, kjer sem stala na najvišjih stopničkah.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Moje življenje je več ali manj prepleteno in povezano s športom. Poleg teka hodim na odbojko, rada z družbo zaidem v hribe, če mi stanje v denarnici dopušča pa še na aerobiko oziroma bolj intenzivno telovadbo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Glede prehranjevanja poskušam poslušati svoje telo. Vedno mi ne uspeva, saj se znam tudi dobro pregrešiti. Posledice pa so vidne, ko stopim na tehtnico. ? Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje? Trenutno je moj cilj maraton v Barceloni. Sledijo različna tekmovanja po Sloveniji, na krajših razdaljah od 10 do 21 kilometrov. Odločitev za maratonsko razdaljo v Radencih pa bo padla po Barceloni.

Imaš poleg teka še kakšen hobi?
Moji hobiji so še branje knjig, ročna dela, počasi pa tudi delo na vrtu, saj nam pomlad že dodobra trka na vrata.
Značke: Na štiri oči, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ