Na štiri oči z Borutom Mrazom

Na štiri oči z Borutom Mrazom
10.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Borut se je nekoč navduševal nad nogometom in gorskim kolesarstvom, danes pa si življenja ne zna predstavljati brez teka. Pravi, da se le obuje in že teče ter si med tekom še dodobra prečisti misli.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Atletskega kluba Pivka.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Najljubših tekaških copatov nimam, sem pa v preteklosti največ uporabljal copate Nike in sicer največ Nike air Pegasus. Drugače sem poizkusil več različnih znamk: Salomon, Asics, Brooks, Saucony, ON, La sportiva… Trenutno pa uporabljam ON Cloudsurfer, Asics Gel-Lyte33 2 ter La sportiva Bushido.

Uporabljaš tekaško uro?
Prisegam na Garmin, sedaj uporabljam Garmin FR 220, prej sem uporabljal 405 in 410.

Tvoj obred pred tekom?
Nekih posebnih obredov nimam, obujem si superge, oblečem majico in hlače ter grem tečt.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
2009 in 2010 tretje mesto ter 2011 drugo mesto v skupnem točkovanju Primorskih pokalnih tekov v svoji kategoriji. Ponosen sem pa na medaljo na Veteranskih atletskih igrah 2011 v Domžalah, kjer sem v šprintu na 200m osvojil bronasto medaljo s časom pod 26 sek. Zanimalo me je predvsem ali je v meni ostalo še kaj šprinterja iz mladosti - kot zgleda je! V zadnjem času pa sem zelo vesel, da mi je uspelo preteči GM4O ter Grintavec.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S tekom sem se pričel ukvarjati leta 2007. Eden glavnih razlogov je bila prevelika telesna teža. Nad tekom pa so me navdušili tudi sodelavci in prijatelji. Sem pa tudi pred tem že poskusil s tekom, vendar je bilo zelo kratkotrajno.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč? Pri teku mi je všeč to, da je tek preprost in da lahko domišljiji pustiš prosto pot. Tečeš lahko kjerkoli - po ulicah, polju, gozdnih poteh, hribih … Sploh, če ne delaš po nekem planu, potem enostavno tečeš in si sproti zmišljuješ, kam boš zavil, koliko hitro boš tekel, kako dolgo boš tekel. Vse je odvisno tudi od trenutnega počutja. Zato si v teku vsak najde tisto, kar mu odgovarja. Všeč so mi pa tudi tekaške prireditve, kjer se pomeriš z drugimi, predvsem pa sam s sabo in na koncu zaključiš s prijetnim druženjem, kjer vsak tekač pove svojo zgodbo.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi je dal več samozavesti - čeprav še zmeraj ne zadosti, a razlika je očitna! Dal mi je zdravje, kondicijo ter tudi ogromno tekaških prijateljev. Tek mi je dal neko notranje zadovoljstvo pa tudi pomirja me, sploh pogled na naravo. Med tekom imaš čas, da se pogovarjaš sam sabo in razmišljaš o stvareh, o katerih sicer ne bi. Pa tudi se mi prav med tekom porajajo zanimive ideje.

Kako potekajo tvoji treningi?
Vse je odvisno od tega, za kaj se pripravljaš in kakšne cilje imaš v teku. Lansko leto, ko mi je končno uspelo preteči 21-ko pod 1h:30min in 10-ko pod 40min (s temi časi sem se zelo dolgo matral) je bilo treba imeti v tedenskem planu vse glavne treninge: intervale, tempo teke, fartleke, dolge teke in vmes seveda počasne. Se pravi 5 do 6 treningov na teden. Letos, ko sem odtekel GM4O in se pripravljam za Ljubljanski maraton (42km), lahko kakšnega od teh treningov tudi izpustim. Za tek ne potrebujem posebne motivacije, glasbe pa med tekom ne poslušam, saj raje poslušam zvoke narave. Če pa tečem po cesti pa tudi rad slišim od kje prihajajo avtomobili.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Včasih tečem sam, včasih tečem z mojo boljšo polovico (ki je ravno tako tekačica), včasih pa s prijatelji. Vse je odvisno od dneva. Če greš tečt sam ne rabiš gledat na uro, kdaj boš šel tečt, če se pa dogovarjaš s prijatelji, se je pa seveda treba uskladit, kar je v današnjem tempu življenja včasih kar težko.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Ne bom pozabil svoje prve medalje na Petelinjskem teku leta 2008, prav tako ne bom pozabil že nekaterih zgoraj omenjenih tekov, BAVI 2011, GM4O, Grintavec, pa lanske Palmanove in Nočne 10-ke na Bledu, kjer sem končno uspel teči pod 1h30 min oz. 40 min … pravzaprav je preveč tega da bi našteval.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Zraven teka hodim še v hribe ter občasno zavrtim pedale na gorskem kolesu.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri hrani pa jem skoraj vse! Količinsko pojem ogromno, včasih celo malo pretiravam. Moja partnerka Slavka bi rekla, da me je lažje nosit kot futrat. Ampak ja, tek me rešuje in to je tudi ena od dobrih strani teka. Če bi jedel v normalnih količinah kot kakšni tekači bi me bilo še precej manj skupaj. Pri teku pa se vsak kg, ki ga nosiš s sabo pozna. Ampak je že prav, preveč suh pa spet nočem biti. :)

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
V prihodnje se bom poskusil bolj posvetit hribovskim tekom, tekom v naravi, kakšne trail variante. Poskušal bom tudi izboljšati čas iz GM4O, Grintavec in se poizkusiti na kakšnih novih gorskih tekih. No, v teku je pač neskončno o možnosti.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom?
Moji hobiji so v glavnem povezani s športom. Poleg teka še kolo in hribi. Poklicna pot pa zaenkrat ostaja takšna kot do zdaj – delam namreč kot policist na mejnem prehodu.
Značke: Ljubljanski maraton, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ