Na štiri oči z Boštjanom Jakličem

Na štiri oči z Boštjanom Jakličem
26.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Boštjan zase pravi, da je poslovni popotnik, svoj prosti čas pa posveča triatlonu.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Triatlonskega kluba Telemach Ljubljana, kluba Riyadh Triathletes in Društva Randonneurs Slovenija. Prvemu sem se pridružil 2014, drugemu pa 2017, ko sem precej časa preživel v Rijadu. Pri prvih dveh že ime pove, da gre za triatlonska kluba, eden je v Ljubljani, drugi v Rijadu, Saudova Arabija. Randonneurs Slovenija pa je društvo, ki skrbi za organizacijo brevetov kot eni izmed zvrsti ultra kolesarstva, kjer so prijateljstvo, medsebojna pomoč in sobivanje udeležencev najpomembnejše vrednote. Breveti niso tekmovalno usmerjeni – gre za kolesarjenja od 200km naprej, ki pa imajo vseeno nek časovni limit. Običajno povprečna hitrost 15km/h zadostuje, da brevet končaš v dovoljenem času.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Preizkusil sem precej različnih znamk, sedaj pa sem se ustalil pri tekaških copatih On, ki mi nudijo dovolj udobja in ne povzročajo žuljev. Za treninga uporabljam On Cloudventure in On Cloudflyer, ki nudita dovolj stabilnosti in preneseta mojo težo brez težav, na tekmah pa običajno tečem v tekaških copatih On Cloudsurfer.

Uporabljaš tekaško uro?

Uporabljam Garmin Fenix 5, ki mi nudi vse potrebne triatlonske funkcije, čeprav spremljam le ključne parametre.

Tvoj obred pred tekom?
Nimam kakšnih posebnih obredov, le oblečem se vremenu primerno, obujem tekaške copate, nastavim uro na tekaški program in tečem ...

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Samostojnih tekaških dosežkom je bore malo, najdlje sem tekel polmaraton na Ljubljanskem maratonu v zame solidnem času 1:54 – seveda za tekače to ni nič posebnega. Pri kombiniranih tekmovanjih pa je teh dosežkov malce več, saj se v glavnem udeležujem takih tekem. Za mano sta dva Ironmana (3,8km plavanja/180km kolesa/42,2km teka), en pol Ironman (1,9/90/21,1), precej olimpik razdalj (1,5/40/10) in kup duatlonov (tek/kolo/tek) ter akvatlonov (plavanje/tek). Lani mi je uspel podvig in sem postal klubski prvak v Rijadu – šteli so rezultati sedmih tekem od skupno štirinajstih. Tu je tek igral kar pomembno vlogo, saj je sestavni del vsake tekme ... tempo sem na 10km uspel spraviti celo pod 50 minut :D

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Leta 2014, ko sem se začel spogledovati s triatlonom. Razlog pa je enostaven, saj je to pač ena od disciplin v triatlonu. Še vedno je tek moja šibka točka, čeprav sem bil do takrat le kolesar, se je plavanje precej hitreje izboljševalo kot tek ... Se bom pa letos malce več posvetil tudi teku in morda sam sebe presenetim s kakšnim dobrim tekaškim rezultatom.


Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Vsekakor enostavnost, saj razen tekaških copat ne potrebuješ nič posebnega. Tudi vreme ni kakšna huda ovira za tek, pa še dodatne opreme na potovanjih ne potrebujem.

Kaj ti je tek dal?
Raznolikost v treningu, saj sem pred tem le kolesaril. Kar nekaj novih poznanstev, izzivov ... na primer Zimski teki na Krim, Polhograjsko Grmado, Katarino nad Ljubljano.

Kako potekajo tvoji treningi?
V pripravljalnem obdobju na kakšno tekmo tečem od tri do petkrat na teden, odvisno od pripravljalnega načrta. Sicer tečem dva do trikrat na teden.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Družbe sicer ne potrebujem in večinoma tečem sam, se pa vsaj enkrat na teden rad pridružim prijateljem na kakšnem teku, da malo poklepetamo. Če me le preveč ne ženejo v kakšen hrib in mi tempo omogoča govorjenje. :D

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Polovičke na Ljubljanskemn maratonu in vseh maratonskih in polmaratonskih razdalj na Ironman tekmovanjih – odteči tako razdaljo po plavanju in kolesu je ne glede na čas zame kar precejšen podvig.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Triatlon in kolesarjenje sta moja primarna športa, za kaj drugega mi potem že zmanjka časa ... Dolgo časa sem tudi smučal, pa se temu vse manj posvečam.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nimam kakšne posebne diete, po večjih naporih povečam vnos beljakovin, med daljšimi treningi pa uporabljam dodatke za povečan vnos energije (geli, ploščice, Twix...). Seveda se piva po treningu nikdar ne branim.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Enkrat odteči samostojen maraton (ne v sklopu triatlona) v času pod 4h. Predvsem pa, kot do sedaj, uživati v treningih, tekmah. Tekmujem namreč le sam s seboj. To je tudi moje vodilo na vseh tekmah, saj se tudi tako precej uspešno izogibam športnim poškodbam – pretiravanje nikoli ni dobro, čeprav se zavedam, da je to, kar počnem, za marsikoga pretiravanje. :D

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Rad potujem, tako poklicno kot z družino. Pohodništva in hoje v hribe pa se z veseljem lotim, ko mi to čas dopušča. Tako kot tek in vsi ostali športi mi narava pomaga zbistriti um in me kljub fizičnemu naporu nekako sprosti. Zato tudi zagovarjam šport v naravi in ne uporabljam raznih trenažerjev, čeprav so verjetno za vrhunske nepogrešljivi. Vseeno je tek (kot vsi ostali športi) zame sprostitvena dejavnost in tečem da se imam lepo, ne pa da se s tem še dodatno obremenjujem.

Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ