Na štiri oči z Danijelom Mithansom

Na štiri oči z Danijelom Mithansom
13.06.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Danijel uspešno vodi svoje podjetje, v prostem času pa zelo rad teče. Tek je namreč dosegljiv povsod in v vsakem času.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član FB društva Zveza Prijateljev Teka. Prav luštna skupina z ogromno smeha in zabave. Tek je na koncu koncev predvsem zabava.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Že od nekdaj sem na Nike tekaških copatih. Trenutno mi najbolj sedejo Nike Flyknit.

Uporabljaš tekaško uro?
Uporabljam Garmin 110. Sicer pa tu in tam tudi brez ure.

Tvoj obred pred tekom?
Banana in kava sta zame nuja. Pred daljšimi teki pa tudi kos kruha z marmelado.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki ...
Ker spadam med tekače ki niso najlažji, moji rezultati niso nič posebnega. Imam odtečenih 6 maratonov in cel kup polovičk. Najboljši čas polovičke 1.38.00 maraton pa 3.45.00

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Do 38 leta se sploh nisem ukvarjal z športom. Bil sem tudi precej težek in redno sem kadil. Ko je nenadoma mnogo prezgodaj umrla mama zaradi prevelike teže je prišel trenutek streznitve. Pričel sem z obiskom fitnesa, prenehal kaditi in shujšal za 10 kg. Ko smo pred 6 leti dopustovali v Dolenjskih toplicah sem občudoval prelepo tekaško pot dolgo 5 km skozi lokalni gozd. Neko juto sem se prezgodaj zbudil in se odločil da poskusim progo preteči. Na moje začudenje sem pretekel celo progo brez postanka. In nova ljubezen se je rodila.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč da smo pri teku smo vsi enaki. Lahko si še tako bogat in vpliven, pri teku to čisto nič ne pomaga. S svojimi nogami in glavo je potrebno v cilj pa lahko imaš še ne vem kakšno opremo. Druga stvar pa je da tek združuje ljudi, jim daje dobro voljo. A ste že videli tekača ki je slabe volje? Tudi dostopnost športa mi je pomembna. Teniske so vedno in povsod v avtu, ker tečeš lahko povsod in ob vsakem času.

Kaj ti je tek dal?
Tek mi daje energijo in koncentracijo za nove podvige na vseh področjih. Odkar tečem kar nekam lažje upravljam in vodim podjetje. Na splošno sem mnenja da je tekač idealen delavec. Vztrajen, discipliniran in z jasnim ciljem

Kako potekajo tvoji treningi? 
Ker z menoj teče tudi žena Darja imam bolj ali manj vedno družbo. Temu prilagam tudi treninge. Na splošno bi rekel da tečem 3-4 krat na teden. Med tednom so na sporedu kratki teki, konec tedna pa kakšen daljši tek. Motiviranja ne rabim ker sem praktično odvisnik od teka. Če ne tečem dva ali tri dni zaporedoma imam skoraj abstinenčno krizo. V kolikor tečem sam, je glasba obvezen spremljevalec na teku. Sem pristaš glasbe 70 in 80 tih. Od skupin pa daleč prednjači AC/DC.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Kot član skupine ZPT seveda večkrat tečem v družbi kot ne, je pa res , da tudi pri teku paše včasih samota.

Katerih tekov oz tekem ne boš nikoli pozabil?
Nepozaben je moj prvi maraton v Ljubljani, ko me je presenetil sneg in mraz. Letošnji Dunajski maraton si prav tako zasluži poseben prostor. Nepopisni so občutki ko se 40.000 tekačev spusti v dir.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Ko so poškodbe je precej kolesarjenja pa tudi drugače z ženo velikokrat mahneva na Pohorje. Poleti, če se le da, veliko plavava.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Kulinarika je zelo povezana z mojim tekom. Zraven teka je kuha in peka namreč moja druga ljubezen. Neizmerno sem hvaležen novim smernicam prehranjevanja, ki zapovedujejo, da se na špeh bolje in dlje teče. Končno je zaseka dobila svoje mesto tudi v teku. Sicer pa posebej za prehrano ne skrbim in se prehranjujem sezonsko.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Prvi letošnji cilj je preteči ultramaraton Celje – Logarska dolina. Sicer pa je tiha želja teči na katerem od velikih 6 maratonov.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Kot sem omenil je kulinarika tudi priljubljen hobi. Velikokrat spečem kakšno sladico in jo prinesem na naš tekaški trening. Udeležba je vedno temu primerna. Ker so božični piškoti obvezen del praznikov, tekaških prijateljev pa preveč organiziram vsako zadnjo soboto pred božičem Keksov tek, ljer najprej odtečemo krog v božičnih kapah po Mariboru, nato pa se posladkamo z mojimi piškoti.
Značke: Prehrana, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ