Na štiri oči z Evo Zorman

Na štiri oči z Evo Zorman
14.07.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Eva je študentka medicine v Mariboru, sicer pa strastna tekačica na dolge proge.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica atletskega kluba Slovenj Gradec.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Prisegam na športne copate znamke On running. Za treninge uporabljam model Cloudflow, na tekmah pa Cloudsurfer (cestni teki) ali Cloudventure (trail teki).

Uporabljaš tekaško uro?
Da, uporabljam uro Polar M400, razmišljam pa o nakupu Garmin forerunner 620.

Tvoj obred pred tekom?
Posebnega obreda nimam, si pa vedno v mislih ponovim potek in cilje treninga, kar mi da še več zagona.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Absolutno drugo mesto na polmaratonu v Bovcu 2016, prav tako na Konjiškem polmaratonu 2016. Absolutno peto in prvo mesto v svoji kategoriji na Ljubljanskem polmaratonu 2016, zmagovalka Prvenstva Slovenije v cestnih tekih 2016 na 10km med starejšimi mladinkami, prvo mesto na Malem kraškem maratonu 2017, drugo mesto na Istrskem polmaratonu 2017, drugo mesto na teku trojk ob žici na 29km, zmagovalka Wings for life Slovenija 2017, prvo mesto na Soča outdoor festivalu 2017 – 25km.

 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Prihajam iz zelo aktivne družine, ki me je že od nekdaj spodbujala in spremljala pri vseh športnih podvigih. V osnovni šoli sem imela veliko obšolskih dejavnosti, na koncu pa sem ostala zvesta atletiki, ki ni zaman kraljica športa. V njej sem našla sprostitev in zabavo, nepozabni pa so tudi občutki zadovoljstva po napornih treningih.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku ni omejitev. Tek je šport, s katerim se lahko ukvarja vsak, kjerkoli in kadarkoli. Pri njem preizkušaš samega sebe in iščeš svoje meje.

Kaj ti je tek dal?
Organiziranost, boljšo koncentracijo, samodisciplino in vztrajnost. Vse to mi pride še kako prav pri študiju.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem 3 do 4x na teden, preostale dni posvečam še kolesarjenju. Ponavadi komaj čakam na trening, zato ne potrebujem še dodatne motivacije. Treningi so različni, na prvem mestu pa je vedno nekakšna aktivacija oz. priprava telesa na povišan srčni utrip ter par razgibalni vaj. Nato sledi glavni del; daljši ravninski tek, tek v hrib, distance na stadionu ali kaj podobnega. Na koncu naredim še vaje za moč ter gibljivost. Glasbe vmes ne poslušam, ker sem rada sama s sabo in svojimi mislimi.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Najraje tečem sama ali pa z nekom, ki je hitrejši od mene in mi pomaga k večji hitrosti.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Svojega prvega daljšega teka, polmaratona v Bovcu. Takrat sem spoznala, kakšen užitek je tekmovati na dolge proge. Uživala sem v naravi, vzdušje je bilo nekaj posebnega, med celotnim tekom pa se mi je v glavi vrtela himna Bovškega maratona, ki so jo predvajali na štartu. Prav tako je bil nekaj posebnega Isostar tek na Soča outdoor festivalu, ko sem prvič tekla po gozdnih poteh navzgor in navzdol – še zdaj se sprašujem kaj od tega je bilo težje.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Da, tek najbolj kombiniram s kolesarjenjem, gorskim in cestnim. Sedaj med poletnimi počitnicami imam dovolj časa tudi za obisk gora. Rekreativno uživam še v odbojki, plavanju, plezanju, smučanju …

Kako pa skrbiš za prehrano?
Trudim se jesti čim večkrat na dan in čim bolj raznoliko. Pri hrani nisem izbirčna, jem večinoma vse, izogibam se le sladkarijam in predpripravljenim jedem. Ker rada kuham in eksperimentiram v kuhinji si tudi med študijem poleg koriščenja bonov sama pripravim kosilo ali večerjo. Po treningih pa poskrbim za regeneracijo s kakšnim 'šejkom '.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Letos se nameravam udeležiti še Trail runa na Pohorju, Konjiškega maratona, polmaratona v Oxfordu, teka miru v Slovenj Gradcu in Ljubljanskega maratona. Glede disciplin še nisem trdno odločena, odvisno od forme po potovanju. Najbolj si želim si preteči maraton pod časom 2h45min. Dolgoročni načrti pa so ostati čim dlje športno aktivna, s tekom videti čim več sveta in ob njem uživati.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Če moj dan ni napolnjen z učenjem, predavanji in treningi, z veseljem preberem kakšno dobro knjigo, zaigram na kitaro, eksperimentiram pri kuhanju ali čas preživim s fantom ali prijatelji. Sem tudi velika ljubiteljica živali in potovanj v eksotične kraje. Moja poklicna pot je še dolga, najprej moram končati naslednjih pet letnikov študija in specializacijo. Želim si postati športna ortopedinja, sanjam tudi o lastnem športno-rehabilitacijskem centru v Avstriji.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ