Na štiri oči z Jernejo Kožar

Na štiri oči z Jernejo Kožar
20.11.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Jerneja je diplomirana inženirka živilstva in prehrane, trenutno pa absolventka magistrske stopnje smer Prehrana na Biotehniški fakulteti. Sicer pa vsak svoj prosti trenutek posveča teku.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Že od leta 2013 sem članica tekaške skupine Kinvital.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Zaenkrat sem predana znamki Salomon. Trenutno tečem v Salomon Sonic pro 2, s katerimi sem res zadovoljna, sploh z udobnostjo, malo manj z vezalkami. Lahko rečem, da so mi to najljubši tekaški copati.

Uporabljaš tekaško uro?
Tekaške ure ne uporabljam. Ne morem reči, da je ne rabim, ampak trenutno se še spretno »šlepam« brez nje.

Tvoj obred pred tekom?
Na trening se odpravim v zadnjem trenutku, tako da ni časa za kaj takšnega. Je pa res, da zna biti v tem letnem času celoten projekt, kako se obleči, da na začetku ne zmrzneš in da se med treningom ne skuhaš pod vso opremo.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:

Leto 2017 je bilo polno osebnih tekaških dosežkov. Pretekla sem dva maratona in sicer 4. Istrski maraton in 22. Ljubljanski maraton. Osvojila sem dve absolutni drugi mesti, eno na 3. Nočnem teku Metlika in drugo na 7. Teku s Primožem Kozmusom.

 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem se začela ukvarjati kmalu po začetku študija. Do prihoda v Ljubljano sem se aktivno ukvarjala s treniranjem rokometa, kar pomeni, da sem se 6 dni na teden redno športno udejstvovala. Zaradi študijskih obveznosti in oddaljenosti do treningov sem na žalost opustila nekaj, kar mi je prej pomenilo največ . Leta 2013 je brat Uroš s kolegi ustanovil Športno društvo Kinvital in me povabil na trening. Očitno sem se v tem res našla, ker se treningov udeležujem še danes.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
To je vprašanje, na katerega pogosto odgovarjam. Glede na to, da sem prej trenirala ekipni šport, je bil tek čisto nekaj posebnega zame. Pri teku nenehno tekmuješ s sabo in se preizkušaš, kje so meje. To mi nekako predstavlja užitek.

Kaj ti je tek dal?
Predvsem veliko novih prijateljev in poznanstev! Upam, da v prihodnosti s pomočjo teka spoznam tudi veliko novih krajev.

Kako potekajo tvoji treningi?
Dvakrat na teden imam tekaški trening, dvakrat pa funkcionalni trening moči. Za te poskrbijo trenerji iz Kinvitala. Treniram tudi sama, kar pa je odvisno od pripravljalnega obdobja. Rada si napišem večtedenski program, ki se ga poskušam držati.
Tek s slušalkami pa sem še zdavnaj nekako prerasla. Če tečem v družbi pa zelo rada poklepetam.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Krajše treninge mi ni problem narediti sama, pri daljših pa res rabim družbo.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Lahko izpostavim Istrski maraton, na katerem sem odtekla svoj prvi polmaraton in kasneje še maraton. Tudi Beograjski maraton je bil posebna izkušnja, ker je bil prvi izven Slovenije. Nasploh pa se spominjam vsakega teka. Stena moje sobe je polna štartnih številk.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Enkrat letno se še udeležim treningov in tekem rokometa, ko zastopam svojo fakulteto. Vsekakor pa sem vedno za, če se gre za kakšen šport z žogo.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Nasploh se trudim, da je moje prehrana uravnotežena in da obrok pred treningom ni pretežki. Pred tekaško preizkušnjo pa se držim preverjenega režima s povečanjem ogljikovih hidratov v prehrani. Glede na to, da je to področje moje stroke, se zavedam njene pomembnosti in ji namenim še toliko več pozornosti.

Kaj so tvoji cilji v letošnjem letu?
Če mislite tekaške, je tako, da sem po moje za letos končala. Leto je bilo naporno in bi lagala, če bi rekla, da nimam rahlih posledic (utrujenost). Ampak za naprej si želim, da bi v teku in nasploh treningih še naprej uživala, kar v takšni ekipi kot je Kinvital sploh ni težko.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Idej je polno! Čeprav sem na Ljubljanskem maratonu prišla v cilj v solzah od bolečin in z besedami, da nikoli več, sem že drugi dan razmišljala, kam in kako dalje. Predvsem bi se rada preizkusila v ne-cestnih tekih in z malo več klanca.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Trenutno zaključujem magistrski študij smer Prehrana na Biotehniški fakulteti, tako da se v zadnjem času vrti vse okoli pisanja magistrske naloge.

Značke: Ljubljanski maraton, Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ