Na štiri oči z Joštom Lapajne

Na štiri oči z Joštom Lapajne
07.08.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Jošt je študent na Fakulteti za šport, navdušen je nad naravo in gibanjem, največ časa pa posveča teku, saj meni, da je zanj preprosto ustvarjen.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Da, kluba gorskih tekačev Papež iz Kamnika.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Uporabljam več znamk in modelov, najljubši model do sedaj mi je bil Inov-8 x-talon 190.

Uporabljaš tekaško uro?
Suunto Ambit 3 Sport mi odlično služi.

Tvoj obred pred tekom?
Niti nimam posebnega obreda.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
Kot mladinec državni prvak v orientacijskem teku (sprint), državni prvak v gorskem teku navkreber, med člani mlajše-članski podprvak v teku na 10 km na stezi, ravno tako med člani pokalni zmagovalec Pokala Slovenije v gorskem teku v sezoni 2014, 8. mesto na tekmi za svetovni pokal v GT (Grintovec, julij 2015)

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Pričelo se je z začetkom treniranja orientacijskega teka na gimnaziji Jurija Vege v Idriji, to pa je bilo v prvem letniku srednje šole. Sprva sem šel po sledeh sestre, nato pa me je zares privabilo svobodno gibanje po naravi in odlična tekaška družba.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek je orodje za vpogled v samega sebe in odklop od hitrega sveta okoli nas. Poleg tega pa je izjemno preprost način gibanja in ohranjanja zdravega telesa in duha.

Kaj ti je tek dal?
Drug način gledanja na življenje, predvsem me je naučil, da je treba velikokrat v življenju potrpeti za dosego nekega cilja.

Kako potekajo tvoji treningi?
Tečem skoraj vsak dan, na treninge se odpravljam v jutranjih urah. Posebna motivacija so navijači na tekmah, drugače pa jo lahko najdem v teku po neprometnih poteh izven naselij. Glasbo poslušam med dolgimi teki, ta pa je predvsem alternativne (rock/post-rock) narave.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Družbe ne potrebujem, je pa vedno dobrodošla.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Lahko bi rekel da lanskega večernega vertikalnega kilometra v Limone Sul Garda, ko sem bil 10. na zaključni tekmi svet. pokala v VK v organizaciji Skyrunner Series. Pa še mnogo drugih tekem …

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Z mnogo športi, z enimi več, z drugimi manj. Največ se ukvarjam še s kolesarjenjem, orientacijo, smučanjem in turnim smučanjem.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Poskušam uživati čim več hrane iz domačega vrta in paziti pri vnosu sladkorja, ki je sedaj skoraj v vsakem drugem živilu. Drugače pa ob rednem gibanju ni potrebe po zmanjševanju ali povečevanju obrokov, ker zdravo telo ve, kako ostati še naprej zdravo.

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Postavljam si sprotne cilje, v prihodnje pa me predvsem mikajo Skyrace-i in poseganje po vrhu, vendar je do tja še kar dolga pot.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Študiram, poleg tega pa mlade treniram orientacijski tek, s katerim sem se prej resneje ukvarjal. Občasno primem tudi za fotoaparat .
Pri mojem študiju je težko vedeti, kje se bom znašel, vsekakor pa mi je velika želja delati z mladimi v športu.

Značke: Na štiri oči, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ