Na štiri oči z Juretom Daićem

Na štiri oči z Juretom Daićem
28.02.2019 AVTOR: Maša Tomažič

"V lepem spominu imam podvig, kjer sem v enem dnevu osvojil Triglav, pešačil do Trente, kolesaril do Pirana, plaval do najgloblje točke slovenskega morja in se na vdih potopil do dna."

Bi nam za začetek povedal, kako si se pričel ukvarjati s potapljanjem?

Že od malih nog sem se ukvarjal s potapljanjem na vdih skupaj z očetom. Ko sem bil star 12 let sem se potapljal 15m globoko. Vse do starosti 23 let nisem upal iti globlje, ker nisem imel primernega znanja. Takrat sem se začel ukvarjati s podvodnim ribolovom in pred tem sem se želel naučiti vse kar je potrebno vedeti, da ne bi prišlo do kakšne nesreče. Ker je bil prvo leto lovski uspeh slab, sem se začel resneje ukvarjati s potapljanjem na vdih, da bi bil naslednjo sezono boljši lovec. Iz tega se je razvila moja tekmovalna kariera kjer sem postavil številne državne rekorde, med drugim tudi prvi slovenski potop globlji od 100m, na svetovnih prvenstvih pa sem se redno uvršal med 10 najboljših.

Kako si pričel potapljanje povezovati s tekom in kaj ti tek daje?

Tek sem vzljubil že dosti pred pričetkom tekmovalne kariere potapljača na vdih. Spomnim se, da sem že kot mlad fant izredno rad tekal. Pozneje mi je tek predstavljal zelo dobro bazično pripravo za potapljaški šport in sem ga začel plansko vključevati v pripravljalno obdobje.

Kolikokrat na teden tečeš?

Skušam čim večkrat, saj med tekom izredno uživam. Je pa res, da imam velika nihanja. V določenih obdobjih tekam skoraj vsak dan, tudi več kot 20 krat na mesec. Potem pa se zgodi, da zaradi intenzivne potapljaške sezone ne tekam 3 mesece.

Kaj je tvoj največji tekaški podvig?

Leta 2008 sem odtekel Ljubljanski maraton 42km. Čas je bil cca. 3 ure in 30 minut, kar je zame odlično, glede na telesno konstitucijo in dejstvo, da imam večino časa na nogah plavuti.

Ali v tvoji bogati športni karieri obstaja tekma ali dogodek, ki se ti je še posebej vtisnil v spomin?

Teh dogodkov je zelo veliko. Tekmovalno je to nedvomno moj prvi potop na vdih preko 100m globine. V zelo lepem spominu imam podvig, kjer sem bil prvi Slovenec, ki je v enem dnevu osvojil Triglav, pešačil do Trente, kolesaril do Pirana, plaval do najgloblje točke slovenskega morja in se na vdih potopil do dna. Ta podvig sem izvedel s še devetimi prijatelji.

Kot vrhunski športnik moraš biti pozoren tudi na prehrano – ali se držiš posebne diete ali bolj poslušaš svoje telo?

Mešano. Diete se držim predvsem v zadnjih letih. V začetku kariere sem imel glavno težavo v tem, kako v telo spraviti dovolj kalorij. Sedaj pa sem že v letih, ko je zaradi otrok manj časa za šport, metabolizem pa se mi je zelo zmanjšal. Tako skrbim, da imam pravilni vnos hranilnih snovi.

Kaj meniš je tisto nekaj (poleg rezultatov samih), kar vrhunskega športnika loči od rekreativca?

Neskončna ljubezen do športa. Šport nas osrečuje in življenja brez njega si ne znamo predstavljati. Potem so tukaj še ostali faktorji kot so tekmovalnost, ''egotrip'', vztrajnost, disciplina,….

Imaš poleg potapljanja in teka še kak drug hobi?

Seveda, hobijev imam veliko. Glavna težava je, da mi za njih zmanjkuje časa. Obožujem zelo veliko različnih športov, ekstremne podvige, potovanja in šah.

Značke: Na štiri oči
Ključne besede:
Jure Daić
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ