Kako se spopasti z vnetjem pokostnice

Kako se spopasti z vnetjem pokostnice
22.04.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Vnetje pokostnice je eno najpogostejših tekaških poškodb. Če se z njo borite tudi vi, si preberite, kaj lahko storite, da bolečine omilite.

Če pride do vnetja pokostnica, boste za nekaj časa skoraj zagotovo morali prenehati s treningi, saj bi nadaljevanje težavo lahko le še poslabšalo. V tem času si bolečine lahko lajšate s hladnimi obkladki, poskusite pa lahko tudi:

Raztezanje: Razbolena pokostnica vam bo hvaležna, če jo boste večkrat dnevno nežno raztegnili. Vaj za raztezanje tega dela telesa je veliko, nekaj najbolj primernih pa najdete v spodnjem videu.

Vir: YOGATX/ Youtube

Povijanje prizadetega mesta: Če bolečina ni tako huda in še vedno lahko tečete, si prizadeto mesto povijajte, in sicer povoj zavijte od gležnja pa vse do spodnjega dela kolena. Nogo pa povijajte toliko časa, dokler bolečina ne izzveni, kar običajno traja nekje od 3-6 tednov. Povijanje bo namreč stisnilo tetive ob kost ter pomagalo zmanjšati obremenitev do katere pride med tekom.

Zamenjajte vadbo: Tek za čas trajanja poškodbe zamenjajte s kakšno drugo vrsto vadbe, ki prizadetega dela telesa ne bo obremenjevala. Priporočamo vam plavanje, tek v bazenu ali kolesarjenje.

Mišice sproščajte s pomočjo valjčka: Masaže so super, a ker si jih je težko privoščiti vsak dan, si pomagajte z valčkom, ki bo ravno tako blažilno vplival na vaše mišice in še posebej na poškodbovan del telesa.

Kteku se vrnite počasi in postopoma: Ko se bo poškodba pozdravila in se boste spet vrnili k teku, pazite, da boste začeli z manjšo kilometrino ter da se boste nekaj časa izogibali zahtevneših treningom. Pretiravanje bi namreč kaj lahko prebudilo ravno sanirano poškodbo, ali pa celo povzročilo dodatne težave.

Povzeto po: Everything you need to know about shin splints, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ