Na štiri oči z Juretom Šuligojem

Na štiri oči z Juretom Šuligojem
08.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Jure je študent Fakultete za računalništvo in informatiko, veliko svojega prostega časa pa posveča turnemu smučanju in gorskemu teku. Ob športanju se namreč počuti svobodnega in neomejenega. Več o Juretu in njegovih športnih podvigih pa izveste v naslednj

OSEBNO

Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem član Smučarskega skakalnega kluba iz Ponikev. Na gorsko-tekaških tekmah zastopam KGT Papež, pozimi na turnosmučarskih tekmah pa TSK Olimpik.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
La sportiva Anakonda, Bushido

Uporabljaš tekaško uro?
Garmin Forerunner 910XT

Tvoj obred pred tekom?
Skrivnost ;)

Tvoji dosedanji tekaški dosežki: 
15. mesto na Gorskem teku na Grintovec 2014 v času 1:28:24 in Red Bull K3 3030v.m. v vsega 10km s časom 2:23:58 in absolutno 15. mesto s tema dvema rezultatoma se trenutno najraje pohvalim, ne rezultatsko ampak časovno. V turnem smučanju sem letošnjo sezono bil dvakrat drugi na državnem prvenstvu tako posamezno kot na tekmi v parih. Več na mojem blogu suligojjure.wordpress.com/

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
S športom sem povezan že od mladih nog. Začel sem kot smučarski skakalec, nato kot ljubitelj teka po gozdnih poteh, potem pa je vse to preraslo v nekoliko več kot le ljubiteljstvo. Najprej me je navdušil gorski tek, kjer sem spoznal tekmovalce v turnem smučanju, ki so me kasneje navdušili za ta šport. Sedaj ga treniram resno in zavzeto, s sezono 2013/2014 pa imam tudi trenerja slovenske turno smučarske reprezentance Iztoka Cukjatija, ki mi sestavlja treninge in spremlja moj napredek. Trd trening se je že izkazal za učinkovitega in tako sem že v svoji prvi turnosmučarski sezoni prišel v sam slovenski turnosmučarski vrh, takoj za Nejcem Kuharjem, ki je trenutno še nedosegljiv, a moj cilj je s trdimi treningi v naslednjih letih priti na njegov nivo.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Premagovanje višinskih metrov, raziskovanje narave, novih gorskih poti in vrhov. Na vrhu pa razgledi v daljavo. Kaj ti je tek dal? Ko prehitiš tekmovalca pred sabo in vidiš, da ti ne more slediti je ves trud poplačan.

Kako potekajo tvoji treningi?
Moji treningi potekajo pod vodstvom trenerja Iztoka Cukjatija. Treniram od 5-10 krat tedensko in treningi so zelo različno dolgi od 30 minut do 5h. Glasbe med tekom ne poslušam.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?
Velikokrat tečem sam, a občasno gremo tudi na kakšen skupni trening s prijatelji.

Katerih tekov ne boš nikoli pozabil?
Red Bull K3 3030v.m. v vsega 10km s ciljem na 3538m ''ta-prava'' gorska tekaška zelo zelo strma tekma. Red Bull 400 tek na Planiško velikanko, pozimi prvi nastop na turnosmučarski tekmi Cham or Cramp in takoj na startu zlomljena karbonska palica, Lesachtaler Tourenlauf v Avstriji prve stopnike absolutno v turnosmučarski konkurenci in Marmoleda full gas zelo težki spusti.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Tek mi predstavlja večino treningov poletne sezone poleg le tega pa tudi kolesarim, hodim v hribe v jeseni klasične tekaške rolke, kot pripravo na tekmovalno turno smučanje v zimskem času.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Poskušam jesti čim bolj zdravo hrano pa predvsem domačo, katere imamo doma na pretek. Kot športno prehrano uporabljam izdelke TopAtleta - HIGH5, ki so mi zelo všeč tako po okusu kot po sestavi, ker ne vsebujejo dodatnih umetnih sladkorjev.

Kakšne tekaške načrte maš za v prihodnje?
Teči še hitreje še višje in predvsem še lahkotneje. Približati se svetovnemu rangu tekmovalcev v turnem smučanju.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?

Večino časa treniram in delam, kar ostane časa pa preživim s prijatelji, rad kuham in brskam po internetu in berem razne zanimive članke.
Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ