Na štiri oči z Liono Jug

Na štiri oči z Liono Jug
02.06.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Liona je zdravnica pripravnica, v prostem času pa navdušena tekačica.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Trenutno sem članica AD Štajerska, kjer sem tudi ponosna predstavnica atletov.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Sem izredno izbirčna, kar se tiče mojih tekaških copat, saj menim da je to najpomembnejši del vsakega atleta. Imam dvojni par tenisk – ene za hitrejše tempo teke (Asics model Gel –Kayano 23) ter mehkejše za daljše teke (Nike model Lunarglide 7).

Uporabljaš tekaško uro?
Da, obožujem mojo Polar M 400 uro, s katero spremljam tempo mojega teka. Ker večino časa treniram sama sem tako na tekočem s potekom mojega treninga.

Tvoj obred pred tekom?
Običajno pred treningom/tekom pazim, da vsaj uro in pol pred tem ne jem česa težkega in da zaužijem veliko vode.

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
- Polfinalna nastopa na 400m na dveh poletnih univerziadah (v Shenzhen-Kitajska in Kazan-Rusija)
- Finalna nastopa na 100 in 200m na Evropskem Olimpojskem festivalu mladih (EYOF)
- Polfinale na 400m na mlajše mladinskem svetovnem prvenstvu
- Večkratni nastopi n ekipnem članskem Evropskem prvenstvu (400m in štafeta 4x400m)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Specifično s tekom se ukvarjam že dobrih deset let. Atletiko sem vzljubila kot 15 letna osnovnošolka na šolskih tekmovanjih, kjer sem začela prikazovati vidnejše rezultate. Že takrat mi je bila všeč individualnost športa in adrenalin, ki ti požene po žilah starterjeva beseda »na mesta «.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Pri teku mi je všeč to, da čeprav je včasih težko obut tekaške copate in se odpravit tečt, je na koncu ta občutek, da si naredil nekaj dobrega za telo nepopisno dober. Sama pravim, da ne potrebujem savne ali masaže da se sprostim po dolgem napornem dnevu, ampak samo teniske ter zdravje, da se odpravim na pot. Ker veliko potujem je tudi prav tek tisti, kateri me spremlja ne glede na to na katerem koncu sveta sem – z njim se enostavno počutim doma, kjerkoli že sem. :)

Kaj ti je tek dal?
Atletika mi je dala in mi še daje predvsem disciplino, organiziranost in železno vztrajnost. Vse to se tudi odraža na mojih drugih področjih.

Kako potekajo tvoji treningi?
Treninge imam vsak dan, razen v nedeljo, ki pa je običajno tudi športno obarvan :) običajno ne potrebujem nekakšne posebne motivacije, saj po napornem dnevu komaj čakam da obujem teniske in za nekaj časa izklopim možgane.
Ker sem večino časa zdoma, velikokrat nimam ob sebi mojih klubskih prijateljev. Zato si mojih treningov brez slušalk in glasbe ne znam predstavljati. Nimam posebne glasbene lestvice za tek, pazim pa da niso to počasne balade, saj se moj tempo teka avtomatsko upočasni.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Večinoma tečem sama. Priložnostno se mi pridruži tudi moj mož Ažbe. Imam srečo, da tudi on rad teče, kljub temu da je po poklicu profesionalni nogometni vratar. :)

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila nepopisnega občutka, ki sem ga doživela med štafetnim tekom 4x400m na ekipnem prvenstvu Francije za moj takratni klub Bordeaux Athle. Tekla sem kot zadnja v naši štafeti. In pri njih je to pravi atletski praznik. Vsi tečejo z zelo veliko vnemo za svoj klub in VSI navijajo za svoje. In na zadnji disciplini 4x400m je v navadi, da se vsi zberejo okrog atletske steze in po tem ko prvi tekači predajo palico, vsi gredo na stezo na tretjo progo in navijajo za tekmovalce. Takrat sem doživela pravi adrenalinski boost ko sem tekla, in zdelo se mi je, da bi lahko odtekla svetovni rekord na 400m :)

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Šport je del mojega življenja odkar pomnim. Zato priložnostno zelo rada zaigram še tenis, odbojko in pozimi tudi rada smučam.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Pri prehrani pazim, da jem raznovrstno in da na dan pojem vsaj 3 večje obroke in vmes še kakšno malico. Nimam prehranskih zadržkov glede mesa, mleka, glutena... Košček čokolade si privoščim enkrat na teden, če se mi zahoče. Drugače pa, na mojo srečo, nimam pretirano velikega apetita po mastni/hitri hrani, zato se je tudi izogibam.

Kakšne tekaške načrte oziroma želje imaš za v prihodnje?
V prihodnje si želim predvsem zdravja. Trenutno sem poškodovana – borim se z vnetjem Ahilove tetive, zato si moram prilagajati treninge, ki ne vključujejo teka. Šele sedaj ko izrecno ne smem teči vidim, kako zelo veliko mi pomeni tek, ter kako zelo pomemno je poslušati svoje telo.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Hobijev nimam prav veliko, saj mi je običajno zmanjkalo časa za kakršnekoli druge aktivnosti, ko sem morala usklajevati moj študij medicine z atletiko. Zelo rada pa si utrjujem znanje tujih jezikov s prebiranjem različne literature.

Značke: Na štiri oči
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ